Danie główne
Potarta- porowa tarta z tempehem
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do miski wsypać 200g mąki pszennej, 100g miękkiego masła, szczyptę soli oraz kilka łyżek wody. Całość wyrabiać w robocie kuchennym hakiem do ciasta, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30 min włożyć do zamrażarki.
2
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Widelcem należy nakłuć ciasto a następnie włożyć do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec ok 15 min aż ciasto się zarumieni.
3
W tym czasie należy obrać i oczyscić pory. Następnie pokrojone wrzucamy do garnka i smażymy przez ok 5 minut. Dodajemy odrobinę gałki miszkatałowej, sól, pieprz oraz paprykę ostrą. Por następnie dusimy, aż stanie się miękki.
4
Jednocześnie tempeh kroimy na małe kawałki i przez chwilę marynujemy w sosie sojowym. Tempeh smażymy przez 3-5 min po czym przekładamy do pora.
5
W blenderze mieszamy jajko, śmietanę oraz musztardę dijon. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką ostra po czym przekładamy do masy porowej. Całość dokładnie mieszamy.
6
Po wyciągnięciu formy z ciastem, przekładamy naszą masę porową na ciasto, na wierzch układamy pokrojoną w plastry mozzarellę oraz suszone pomidory.
7
Gotową formę z tartą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie należy wyciągnąć gotową tartę z piekarnika i ułożyć na niej rukolę. Smacznego !!