Deser
Pomidorowy piernik z bazylią
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- blender
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na początku należy uprażyć słonecznik, po czym wystudzić, a następnie zmiksować blenderem.
2
W misce należy zblendować pulpę pomidorową wraz z bananem oraz olejem i daktylami na gładką masę.
3
Za pomocą robota kuchennego - mieszadło K - należy wymieszać ze sobą mąkę uzyskaną ze zmiksowanego słonecznika, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia.
4
Za pomocą szatkownicy należy rozdrobnić bazylię, po czy dodać ją do miski ze składnikami suchymi.
5
Masę pomidorową wymieszać ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy okrągłej.
6
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy roztopić czekoladę, polać nią ciasto, a następnie udekorować przyrządzony smakołyk orzechami, żurawiną oraz posypać skórką pomarańczową. Życzę smacznego !!!