• Pomidorowy piernik z bazylią

Deser

Pomidorowy piernik z bazylią

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- blender

- szatkownica

SKŁADNIKI:

pulpa pomidorowa - 300 ml
banan - 1 szt
daktyle - 150 g
olej - 0,5 szklanki
kakao - 50 g
przyprawa do piernika - 10 g
słonecznik łuskany - 300 g
bazylia świeża - 50 g
soda oczyszczona - 5 g
proszek do pieczenia - 5 g
sól
orzechy laskowe
czekolada gorzka - 1 tabliczka
skórka z pomarańczy
żurawina

Przepis podstawowy

1

Na początku należy uprażyć słonecznik, po czym wystudzić, a następnie zmiksować blenderem.

2

W misce należy zblendować pulpę pomidorową wraz z bananem oraz olejem i daktylami na gładką masę.

3

Za pomocą robota kuchennego - mieszadło K - należy wymieszać ze sobą mąkę uzyskaną ze zmiksowanego słonecznika, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia.

4

Za pomocą szatkownicy należy rozdrobnić bazylię, po czy dodać ją do miski ze składnikami suchymi.

5

Masę pomidorową wymieszać ze składnikami suchymi i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy okrągłej.

6

Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika należy roztopić czekoladę, polać nią ciasto, a następnie udekorować przyrządzony smakołyk orzechami, żurawiną oraz posypać skórką pomarańczową. Życzę smacznego !!!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.