• Frankfuter Kranz czyli wieniec franfurcki

Deser

Frankfuter Kranz czyli wieniec franfurcki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Składniki:
Biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń waniliowy
0,5l wody
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 kostki maragryny palmy
sok z jednej cytryny
Dodatkowo:
płatki owsiane
2 łyżki masła
łyżka cukru

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką z ubitą masą. Wlać do okrągłej formy z otworem lub do formy na babkę. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec przez ok. 45 min. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy równe biszkopty.

2

Krem: Ugotować budyń w 0,5l wody z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić.

3

Margarynę ubić na puszystą masę. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Następnie dalej miksując ciękim strumieniem wlać wyciśnięty sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

4

Płatki owsiane uprażyć z masłem i cukrem na patelni. Przełożyć na ręcznik papierowy oby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

5

Biszkopty przełożyć gotowym kremem. Wierzch posmarować kremem i posypać przygotowanymi płatkami owsianymi. Całość schodzić w lodówce. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.