Deser
Babka wielkanocna z majonezem
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło do przekładania
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Jaja umieść w misie, dodaj cukier i z pomocą trzepaczki ubijaj 3 minuty ustawiając prędkość pracy na "5".
2
Trzepaczkę zastąp mieszadłem do przekładania. Do masy dodaj majonez, sok i skórkę z cytryny, mieszadło do przekładania delikatnie połączy majonez z pozostałą masą. Mieszaj 45 sekund utawiając prędkość na "1".
3
Teraz połącz w osobnej misce obie mąki i proszek do pieczenia. Łyżka po łyżce dodawaj mąki do masy jajecznej, nie przerywając mieszania.
4
Piekarnik nagrzej do 170 °C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piecz ok 50 minut. Odstawi do wystudzenia.
5
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut. Gdy babka będzie chłodna, polej ją wcześniej przygotowanym lukrem