• Babka wielkanocna z majonezem

Deser

Babka wielkanocna z majonezem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Jaja umieść w misie, dodaj cukier i z pomocą trzepaczki ubijaj 3 minuty ustawiając prędkość pracy na "5".

2

Trzepaczkę zastąp mieszadłem do przekładania. Do masy dodaj majonez, sok i skórkę z cytryny, mieszadło do przekładania delikatnie połączy majonez z pozostałą masą. Mieszaj 45 sekund utawiając prędkość na "1".

3

Teraz połącz w osobnej misce obie mąki i proszek do pieczenia. Łyżka po łyżce dodawaj mąki do masy jajecznej, nie przerywając mieszania.

4

Piekarnik nagrzej do 170 °C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piecz ok 50 minut. Odstawi do wystudzenia.

5

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, odstawić na kilka minut. Gdy babka będzie chłodna, polej ją wcześniej przygotowanym lukrem

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

SKŁADNIKI:

Ciasto:
4 jajka w temperaturze pokojowej
150g cukru
100g mąki pszennej
100g szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Lukier:
100g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.