Danie główne
Słodko – słonawy łosoś podany z dyniowym risotto
- Ryba
- Łatwy
- Do 60 min
- $$$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Rozgrzej piekarnik do 220°C z włączonym termoobiegiem.
2
Wymieszaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, słodką paprykę, zmielony kmin rzymski, pieprz, sól z syropem klonowym i olejem.
3
Zamontuj w robocie osłonę chroniącą przed wysokimi temperaturami, mieszadło elastyczne oraz asystenta mieszania.
4
Wlej do misy oliwę z oliwek, ustaw temperaturę na 130°C i prędkość przystosowaną do gotowania ("zakręcona strzałka"). Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez 3 minuty. Kolejno dodaj dynię i smaż przez 5 minut.
5
Dodaj ryż i podsmażaj wszystkie składniki przez 3 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i dodaj białe wino. Poczekaj aż wino całkowicie się wchłonie. Ustaw opóźnienie mieszania na 2 i czas na 15 minut. Kolejno wlewaj partiami bulion, każdorazowo czekając, aż się wchłonie. Dodaj parmezan i mascarpone. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
6
Całego łososia oraz dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową marynaty. Przepołów łososia, włóż do naczynia i dodaj na jego powierzchnię resztę marynaty. Piecz w otwartym z góry naczyniu żaroodpornym, z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez 8 minut. Po upieczeniu posyp sezamem i podaj z dyniowym risotto.