• Słodko – słonawy łosoś podany z dyniowym risotto

Danie główne

Słodko – słonawy łosoś podany z dyniowym risotto

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do 220°C z włączonym termoobiegiem.

2

Wymieszaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, słodką paprykę, zmielony kmin rzymski, pieprz, sól z syropem klonowym i olejem.

3

Zamontuj w robocie osłonę chroniącą przed wysokimi temperaturami, mieszadło elastyczne oraz asystenta mieszania.

4

Wlej do misy oliwę z oliwek, ustaw temperaturę na 130°C i prędkość przystosowaną do gotowania ("zakręcona strzałka"). Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez 3 minuty. Kolejno dodaj dynię i smaż przez 5 minut.

5

Dodaj ryż i podsmażaj wszystkie składniki przez 3 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i dodaj białe wino. Poczekaj aż wino całkowicie się wchłonie. Ustaw opóźnienie mieszania na 2 i czas na 15 minut. Kolejno wlewaj partiami bulion, każdorazowo czekając, aż się wchłonie. Dodaj parmezan i mascarpone. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

6

Całego łososia oraz dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową marynaty. Przepołów łososia, włóż do naczynia i dodaj na jego powierzchnię resztę marynaty. Piecz w otwartym z góry naczyniu żaroodpornym, z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez 8 minut. Po upieczeniu posyp sezamem i podaj z dyniowym risotto.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Łosoś w marynacie:
250 g fileta z łososia bez skóry
3 ząbki przeciśniętego czosnku
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
sezam łuskany
Risotto:
180 g ryżu arborio
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 posiekana cebula
100 g pokrojonej w kostkę dyni
50 ml białego wina
450 ml gorącego bulionu warzywnego
60 g startego parmezanu
3 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.