Deser
Prosty sernik z klasą
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
1. Miękkie masło (najwygodniej wyjąć na noc z lodówki) ubić przy pomocy mieszadła K (poziom 5). Stopniowo dodawać kolejno żółtka oraz cukier puder nie przerywając ubijania. Masa powinna mieć jasnożółty kolor i być puszysta. 2. Zmniejszyć obroty miksera do średnich (optymalnie 3) i dodawać zmielony ser. Gdy masa będzie jednolita, dodać kolejno mąkę ziemniaczaną, śmietankę oraz cukier wanilinowy. Ubić na puszystą masę i przełożyć do dużego garnka. 3. W misie ubijamy białka ze szczyptą soli przy pomocy trzepaczki. Ubite białka dodajemy partiami do masy serowej i bardzo delikatnie wmieszamy szpatułą. 4. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na spodzie papierem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 5. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut. Sernik na pewno urośnie. Po upieczeniu otworzyć delikatnie piekarnik tak by środek ciasta powoli się zapadł pozostawiając ozdobne wysokie wypieczone ranty. 6. Posypać cukrem pudrem oraz ozdobić dookoła truskawkami Smacznego :)