• Prosty sernik z klasą

Przystawka

Prosty sernik z klasą

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

1. Miękkie masło (najwygodniej wyjąć na noc z lodówki) ubić przy pomocy mieszadła K (poziom 5). Stopniowo dodawać kolejno żółtka oraz cukier puder nie przerywając ubijania. Masa powinna mieć jasnożółty kolor i być puszysta. 2. Zmniejszyć obroty miksera do średnich (optymalnie 3) i dodawać zmielony ser. Gdy masa będzie jednolita, dodać kolejno mąkę ziemniaczaną, śmietankę oraz cukier wanilinowy. Ubić na puszystą masę i przełożyć do dużego garnka. 3. W misie ubijamy białka ze szczyptą soli przy pomocy trzepaczki. Ubite białka dodajemy partiami do masy serowej i bardzo delikatnie wmieszamy szpatułą. 4. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy na spodzie papierem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 5. Gotową masę przekładamy do formy i pieczemy ok. 50-60 minut. Sernik na pewno urośnie. Po upieczeniu otworzyć delikatnie piekarnik tak by środek ciasta powoli się zapadł pozostawiając ozdobne wysokie wypieczone ranty. 6. Posypać cukrem pudrem oraz ozdobić dookoła truskawkami Smacznego :)

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

1 kg twarogu (polecam twaróg z Piątnicy o większej zawartości tłuszczu)
250 g miękkiego masła
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
150 ml śmietanki 36% (polecam Piątnicę)
4 łyżki mąki ziemniaczanej

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.