• Pita z pesto i prosciutto

Przystawka

Pita z pesto i prosciutto

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Umieść składniki na pesto w komorze młynka i zamocuj moduł z ostrzem. Zamocuj młynek w górnej części robota kuchennego. Siekaj pulsacyjnie, aż składniki połączą się w grubo siekane pesto. Uważaj, aby nie zmiksować składników na gładko.

2

Rozgrzej grill na wysoką temperaturę. Połóż figi pokrojone na ćwiartki na blasze do pieczenia i posyp cukrem. Grilluj przez 2 minuty, aż nabiorą trochę koloru i lekko zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.

3

Krótko grilluj chlebki pita z obu stron, aby nadać im koloru i ogrzać.

4

Rozsmaruj 1 łyżkę pesto na powierzchni każdego chlebka pita, a na wierzchu poukładaj grillowane figi i prosciutto. Przed podaniem posyp kilkoma liśćmi rukoli.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

NA PESTO
Liście szałwii, bez łodyżek
mały pęczek
Liście bazylii, bez łodyżek
mały pęczek
Liście rukoli
1 garść
Orzeszki piniowe, uprażone
20 g
Oliwa z oliwek
6 łyżek
Czosnek, obrany
1 ząbek
Parmezan, starty
20 g
Sok z cytryny
2 łyżki
NA CHLEBKI PITA
Świeże figi, pokrojone na ćwiartki
12
Cukier
4 łyżeczki
Prosciutto
12 plastrów
Chlebki pita
6
Liście rukoli
mała garść

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.