Danie główne
Słodko–słony łosoś na dyniowym risotto
- Ryba
- Łatwy
- Do 60 min
- $$$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Rozgrzej piekarnik do 220°C z włączonym termoobiegiem.
2
Wymieszaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, słodką paprykę, zmielony kmin rzymski, pieprz, sól z syropem klonowym i olejem.
3
Zamontuj w ramieniu robota mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. Na końcu zamontuj osłonę chroniącą przed wysokimi temperaturami.
4
Wlej do misy robota oliwę z oliwek, ustaw temperaturę na 130°C i prędkość minimalną. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez 3 minuty. Następnie dodaj dynię i smaż kolejne 5 minut. Mieszadło elastyczne delikatnie wymiesza składniki nie zmieniając ich struktur, mieszadło uniwersalne zbierze ryż ze ścianek misy dzięki czemu będzie gotował się jednolicie.
5
Do misy robota wsyp ryż i podsmażaj wszystkie składniki przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i dodaj białe wino. Poczekaj aż wino całkowicie się wchłonie. Ustaw opóźnienie mieszania na 2 i czas na 15 minut. Kolejno wlewaj partiami bulion (jedynie do poziomu ryżu) każdorazowo czekając, aż się wchłonie. Dodaj parmezan i mascarpone. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
6
Łososia oraz dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową marynaty, odstaw na 2 h w chłodne miejsce.
7
Następnie przepołów łososia, włóż go do naczynia i polej po wierzchu resztą marynaty. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez 8 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia posyp łososia sezamem. Podaj z dyniowym risotto dekorując ulubionymi ziołami.