• Słodko–słony łosoś na dyniowym risotto

Danie główne

Słodko–słony łosoś na dyniowym risotto

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do 220°C z włączonym termoobiegiem.

2

Wymieszaj przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, słodką paprykę, zmielony kmin rzymski, pieprz, sól z syropem klonowym i olejem.

3

Zamontuj w ramieniu robota mieszadło elastyczne oraz mieszadło uniwersalne. Na końcu zamontuj osłonę chroniącą przed wysokimi temperaturami.

4

Wlej do misy robota oliwę z oliwek, ustaw temperaturę na 130°C i prędkość minimalną. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj posiekaną cebulkę i smaż ją przez 3 minuty. Następnie dodaj dynię i smaż kolejne 5 minut. Mieszadło elastyczne delikatnie wymiesza składniki nie zmieniając ich struktur, mieszadło uniwersalne zbierze ryż ze ścianek misy dzięki czemu będzie gotował się jednolicie.

5

Do misy robota wsyp ryż i podsmażaj wszystkie składniki przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i dodaj białe wino. Poczekaj aż wino całkowicie się wchłonie. Ustaw opóźnienie mieszania na 2 i czas na 15 minut. Kolejno wlewaj partiami bulion (jedynie do poziomu ryżu) każdorazowo czekając, aż się wchłonie. Dodaj parmezan i mascarpone. Zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

6

Łososia oraz dno naczynia żaroodpornego posmaruj połową marynaty, odstaw na 2 h w chłodne miejsce.

7

Następnie przepołów łososia, włóż go do naczynia i polej po wierzchu resztą marynaty. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 220°C przez 8 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia posyp łososia sezamem. Podaj z dyniowym risotto dekorując ulubionymi ziołami.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Łosoś w marynacie:
250 g fileta z łososia bez skóry
3 ząbki przeciśniętego czosnku
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
3 łyżki syropu klonowego
4 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
szczypta czarnego pieprzu
sezam łuskany
Dyniowe risotto:
180 g ryżu arborio
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia (sansa lub z wytłoków oliwnych)
1 posiekana cebula średniej wielkości
100 g pokrojonej w kostkę dyni
50 ml białego wina
450 ml gorącego bulionu warzywnego
60 g startego parmezanu
3 łyżki serka mascarpone
sól
pieprz
opcjonalnie - natka pietruszki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.