Danie główne
Polskie ravioli „quattro formaggi” z dodatkiem pietruszkowego pesto
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- malakser
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Rozbite jajka, semolinę, mąkę, łyżeczkę oliwy i sól umieszczamy w misie do miksowania. Mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta - prędkość „1” przez 5 minut. Jeśli masa będzie za sucha, to dodajemy odrobinę wody. Wkładamy ciasto do woreczka i odstawiamy do lodówki na 15 minut.
2
Miksujemy w malakserze twaróg z bryndzą. Następnie dodajemy oscypek, słodką paprykę, gałkę muszkatołową i mieszamy łyżką. Farsz doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
3
Natkę pietruszki, ząbek czosnku, prażony słonecznik umieszczamy w blenderze i włączamy go. Podczas miksowania dodajemy stopniowo oleju, aby pesto nie było zbyt gęste. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4
Umieszczamy wałkowarkę w gnieździe niskich obrotów. Podsypujemy mąką wałki maszynki i uruchomiamy robota, ustawiając prędkość na „1”. Ciasto wałkujemy, przepuszczając je przez wałki maszynki. Stopniowo przesuwamy pokrętło z ustawienia „0” do ustawienia „8”, przepuszczając każdorazowo przez maszynkę złożone na pół ciasto. Wycinamy kółka lub kwadraty. Kolejno nakładamy masę serową, przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i zaklejamy brzegi.
5
Wykładamy na blaszkę kozi serek i podpiekamy, aż zarumieni się w piekarniku nagrzanym do 200°C z włączoną funkcją grill (blaszkę umieszczamy na najwyższej półce). Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, chwilę studzimy i rozdrabniamy serek kozi za pomocą widelca, aby otrzymać „kruszonkę”.
6
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry oraz szałwię. Doprawiamy solą i utłuczonym w moździerzu pieprzem.
7
Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Gotujemy pierożki tak długo, aż wypłyną. Przekładamy je na patelnię z przygotowanym masełkiem szałwiowym i chwilkę podsmażamy. Przekładamy na talerz. Dodajemy polskie pesto i kruszonkę z koziego serka.