• Polskie ravioli „quattro formaggi” z dodatkiem pietruszkowego pesto

Danie główne

Polskie ravioli „quattro formaggi” z dodatkiem pietruszkowego pesto

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- malakser

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 jajka
70 g semoliny
130 g mąki typu 00
łyżeczka oliwy
¼ łyżeczki soli
Farsz:
125 g bryndzy
150 g tłustego twarogu
150 g startego oscypka
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
sól
Polskie pesto z pietruszki:
1 natka pietruszki
duży ząbek czosnku
3 łyżki prażonego słonecznika
olej rzepakowy
pieprz
sól
Masełko szałwiowe:
25 g masła
duży ząbek czosnku pokrojony w plastry
kilka listków szałwii
pieprz ziarnisty
sól
Dodatkowo:
100 g twarożku z koziego serka w kawałkach

Przepis podstawowy

1

Rozbite jajka, semolinę, mąkę, łyżeczkę oliwy i sól umieszczamy w misie do miksowania. Mieszamy za pomocą haka do wyrabiania ciasta - prędkość „1” przez 5 minut. Jeśli masa będzie za sucha, to dodajemy odrobinę wody. Wkładamy ciasto do woreczka i odstawiamy do lodówki na 15 minut.

2

Miksujemy w malakserze twaróg z bryndzą. Następnie dodajemy oscypek, słodką paprykę, gałkę muszkatołową i mieszamy łyżką. Farsz doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.

3

Natkę pietruszki, ząbek czosnku, prażony słonecznik umieszczamy w blenderze i włączamy go. Podczas miksowania dodajemy stopniowo oleju, aby pesto nie było zbyt gęste. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

Umieszczamy wałkowarkę w gnieździe niskich obrotów. Podsypujemy mąką wałki maszynki i uruchomiamy robota, ustawiając prędkość na „1”. Ciasto wałkujemy, przepuszczając je przez wałki maszynki. Stopniowo przesuwamy pokrętło z ustawienia „0” do ustawienia „8”, przepuszczając każdorazowo przez maszynkę złożone na pół ciasto. Wycinamy kółka lub kwadraty. Kolejno nakładamy masę serową, przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta i zaklejamy brzegi.

5

Wykładamy na blaszkę kozi serek i podpiekamy, aż zarumieni się w piekarniku nagrzanym do 200°C z włączoną funkcją grill (blaszkę umieszczamy na najwyższej półce). Następnie wyjmujemy blaszkę z piekarnika, chwilę studzimy i rozdrabniamy serek kozi za pomocą widelca, aby otrzymać „kruszonkę”.

6

Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry oraz szałwię. Doprawiamy solą i utłuczonym w moździerzu pieprzem.

7

Zagotowujemy w garnku osoloną wodę. Gotujemy pierożki tak długo, aż wypłyną. Przekładamy je na patelnię z przygotowanym masełkiem szałwiowym i chwilkę podsmażamy. Przekładamy na talerz. Dodajemy polskie pesto i kruszonkę z koziego serka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.