• Domowy, chrupiący chleb na drożdżach

Przystawka

Domowy, chrupiący chleb na drożdżach

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

2

Do misy robota wsyp mąkę oraz sól (ewentualnie ulubione przyprawy i nasiona)

3

Drożdże rozpuść w miseczce dodając 50ml letniej wody oraz cukier. Odstaw na 15 minut.

4

Zaczyn dodaj do mąki. Ustaw prędkość pracy robota na 1, powoli dolewaj pozostałą wodę.

5

Gdy składniki ciasta stworzą jednolitą masę, zwiększyć obroty do 3 i wyrabiaj ok 15 minut.

6

Piekarnik rozgrzej do 225 °C, uformuj chleb po czym włóż go do piekarnika i piecz w temperaturze 220°C przez pierwsze 15 minut, następnie piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

7

Po upieczeniu wystudź na "kratce".

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

1kg mąki pszennej,
100 g świeżych drożdży,
400ml wody,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki soli,
opcjonalnie - ulubione przyprawy,
opcjonalnie - nasiona

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.