Deser
Ciasto Leśny Mech
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody potem z odrobiną oleju zblendować. Przygotować owoc granatu tak, aby wydobyć z niego pestki.
2
Jajka + cukier miksujemy, wlewamy powoli olej. Dalej mieszając wsypujemy mąkę krupczatkę, następnie mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy szpinak i mieszamy na małych obrotach.
3
1) Ciasto wlewamy do papilotek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka) 2)Wlewamy ciasto do formy (ok. 26-28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C ok. 50-60 min. (do tzw. suchego patyczka)
4
Ciasto wystudzić ( w razie potrzeby odkroić brązowe brzegi). Ścinamy wierzch babeczek lub wierzch całego ciasta i pokruszyć.
5
Masa: Ubić na sztywno śmietanę z śmietan fixem oraz cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na końcu małymi łyżkami dodajemy serek mascarpone.
6
Na babeczki/ciasto wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę z serkiem mascarpone. Górę posypać pokruszonym wcześniej ciastem oraz pestkami granatu lub żurawiną suszoną. W sezonie letnim zamiast powideł można w kremie zatopić truskawki, wiśnie lub inne owoce. Smacznego.