• Risotto z krewetkami

Danie główne

Risotto z krewetkami

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Krewetki wypatrosz i umyj, urwij ogonki. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

2

Zamontuj w ramieniu robota mieszadło elastyczne, zamontuj osłonę przed wysoką temperaturą, opuść ramię. Ustaw podgrzewanie na temperaturę 100 stopni i włącz.

3

Poszatkuj bardzo drobno szalotkę. Wlej kilka łyżeczek oliwy do misy. Gdy robot zasygnalizuje osiągnięcie temperatury 100 stopni, dodaj szalotkę do misy. Włącz mieszanie na najmniejszą prędkość, smaż przez 1 minutę.

4

Dodaj ryż, smaż kolejne 3 minuty. Przygotuj osobno bulion - podgrzej go w garnku do wysokiej temperatury, ale nie gotuj.

5

Wlej 50-80 ml wina do misy robota, zaczekaj aż wino odparuje - po ok. 2 minutach zniknie zapach alkoholu. Nie przestawaj mieszać. W zależności od stopnia doprawienia bulionu, dopraw składniki w miesie solą, pieprzem, ostrą papryką.

6

Dolewaj partiami gorący bulion, po 100 ml, potem czekaj aż bulion częściowo wsiąknie w ryż, a częściowo wyparuje. Zajmie to kilka minut. Dolewaj kolejne partie po 100 ml. Nie wlewaj całego bulionu od razu.

7

Po 10 minutach spróbuj ryż i oceń jego twardość. Jeśli nie jest jeszcze w sam raz, dolej trochę bulionu i gotuj dalej.

8

3 minuty przed zakończeniem dodaj krewetki do misy. Nie przestawaj mieszać. Dodaj natkę pietruszki.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

ryż do risotto, 200g
krewetki, 150g
szalotka, 1 szt
bulion, 1 litr
wino białe wytrawne lub półwytrawne
oliwa z oliwek
masło, 1 łyżka
natka pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.