Zupa

Zupa z cukinii z ziołowym pesto

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na grube plastry Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plastry.

2

Blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, ukladamy warzywa. Dodajemy sól, pieprz, tymianek, i resztę oliwy. Pieczemy ok.40 minut w temp.180-200 stopni z termoobiegiem.

3

Upieczone warzywa przekładamy do blendera, dolewamy ok 2-3 szkl.wody i blendujemy.

4

Zupę przecieramy dodatkowo przez sitko, by pozbyć się ewentualnych skórek z cukinii.

5

Zupę gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku.

6

Przygotowujemy pesto: w młynku mielimy orzechy, odkladamy do miseczki. Następnie siekamy drobno garść listków bazylii i gałązkę lubczyku.

7

Do słoiczka z ziołami dodajemy zmielone orzechy, sól i oliwę. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.

8

Gorącą zupę nalewamy na talerz, na wierzch dodajemy łyżeczkę pesto i kilka płatków parmezanu.

9

Smacznego!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

Zupa:
1 kg cukinii baby
2 cebulę
2 ząbki czosnku
Tymianek świeży lub ewentualnie suszony
Sól
Pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Pesto:
8-10 orzechów nerkowca prażonych
Bazylia świeża
Lubczyk świeży
1/3 szkl.oliwy z oliwek
Sól
Parmezan w płatkach

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.