Zupa
Zupa z cukinii z ziołowym pesto
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na grube plastry Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plastry.
2
Blaszkę lub naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą, ukladamy warzywa. Dodajemy sól, pieprz, tymianek, i resztę oliwy. Pieczemy ok.40 minut w temp.180-200 stopni z termoobiegiem.
3
Upieczone warzywa przekładamy do blendera, dolewamy ok 2-3 szkl.wody i blendujemy.
4
Zupę przecieramy dodatkowo przez sitko, by pozbyć się ewentualnych skórek z cukinii.
5
Zupę gotujemy kilka minut i doprawiamy do smaku.
6
Przygotowujemy pesto: w młynku mielimy orzechy, odkladamy do miseczki. Następnie siekamy drobno garść listków bazylii i gałązkę lubczyku.
7
Do słoiczka z ziołami dodajemy zmielone orzechy, sól i oliwę. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty.
8
Gorącą zupę nalewamy na talerz, na wierzch dodajemy łyżeczkę pesto i kilka płatków parmezanu.
9
Smacznego!