• Zupa cukiniowa z ziołowym pesto

Zupa

Zupa cukiniowa z ziołowym pesto

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić na plastry. Cebule i czosnek obrać i pokroić. Blaszkę lub naczynie skropić oliwą, ułożyć warzywa. Dodać sól, pieprz i tymianek, skropić resztą oliwy. Piec ok.40 minut w temperaturze 180-200 stopni.

2

W młynku zmielić orzechy, przesypać do miseczki W tym samym młynku posiekać zioła, dodać orzechy, oliwę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej emulsji.

3

Upieczone warzywa zblendować w blenderze. Dodać ok. 2-3 szklanki wody, przetrzeć przez sitko. Zupę gotować ok. 10 minut w cooking chefie. Doprawić ewentualnie kostką bulionową.

4

Gorącą zupę przelać na talerze, udekorować pesto i płatkami parmezanu Smacznego!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- młynek uniwersalny

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Zupa:
1 kg cukinii baby
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka gałązek świeżego tymianku lub szczypta suszonego
Sól
Pieprz
Parmezan w płatkach
Ewentualnie kostka bulionowa warzywna
Pesto:
Kilka orzechów nerkowca prażonych, solonych
Kilka gałązek świeżej bazylii
1 gałązka świeżego lubczyku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.