Zupa
Zupa cukiniowa z ziołowym pesto
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- młynek uniwersalny
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić na plastry. Cebule i czosnek obrać i pokroić. Blaszkę lub naczynie skropić oliwą, ułożyć warzywa. Dodać sól, pieprz i tymianek, skropić resztą oliwy. Piec ok.40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
2
W młynku zmielić orzechy, przesypać do miseczki W tym samym młynku posiekać zioła, dodać orzechy, oliwę i sól. Miksować do uzyskania gładkiej emulsji.
3
Upieczone warzywa zblendować w blenderze. Dodać ok. 2-3 szklanki wody, przetrzeć przez sitko. Zupę gotować ok. 10 minut w cooking chefie. Doprawić ewentualnie kostką bulionową.
4
Gorącą zupę przelać na talerze, udekorować pesto i płatkami parmezanu Smacznego!