• Domowe burgery z czerwonej fasoli

Danie główne

Domowe burgery z czerwonej fasoli

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Bułki do burgerów: Przygotuj rozczyn - w kubku połącz pokruszone ocieplone drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut. Mąkę przesiej do misy robota. Dodaj sól. Powoli mieszając łyżką połącz z rozczynem. Dodaj jajko, resztę cukru i ciepłego mleka. Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą haka na niskich obrotach. Gdy powstanie jednolita masa dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Odstaw przykryte ściereczką ciasto na godzinę w ciepłe miejsce lub włącz grzanie na 28 stopni, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie przez krótką chwilę ponownie wyrób ciasto, po czym uformuj 10 kulek. Każdą z kulek delikatnie spłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz 15 minut w 210stopniach Celsjusza na rumiano.

2

Kotlety do burgerów: Pokrojoną w malakserze cebulę podsmaż na oleju. Ugotowany ryż, odsączoną fasolę, podsmażoną cebulę, bułkę tartą i wszystkie przyprawy umieść w malakserze i zmiksuj, ale niebyt dokładnie. Uformuj kotlety. Smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.

3

Przekrój ostudzoną bułkę. Obie połowy posmaruj sosem, nałóż kotlet i dodaj dowolne ulubione składniki. Złóż burgera. Możesz go ustabilizować wykałaczką lub paluszkiem. Smacznego!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło uniwersalne

- malakser

SKŁADNIKI:

Bułki (10szt.):
500g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
50g masła
300ml ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
sezam do posypania
Kotlet do burgera:
100g brązowego ugotowanego ryżu (nie może być rozgotowany)
1 puszka czerwonej fasoli
1 duża cebula
50g bułki tartej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżka papryki wędzonej
pół łyżeczki papryki chilli w proszku
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
dowolne dodatki do burgera np. ser żółty, rukola, roszponka, jajko sadzone, pomidor, ogórek kiszony, kiełki, ulubione sosy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.