• Zapiekanka z makaronem z cukinii i szparagami

Danie główne

Zapiekanka z makaronem z cukinii i szparagami

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- spiralizer

SKŁADNIKI:

2 cukinie baby
2 pęczki szparagów białych
1 pęczek młodej marchewki
1 cebule
50 g masła
2 łyżki mąki
2 szkl.mleka
Paczka tartej mozarelli
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Przyprawa toskańska lub inną z suszonymi pomidorami
Masło klarowane

Przepis podstawowy

1

Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zainstalować przystawkę spiralizer na 4 mm. Zetrzeć cukinie na spaghetti, pociąć na krótsze.

2

Rozgrzać na patelni masło klarowane, wrzucić cukinie. Dusić kilka minut, posypać przyprawą z suszonymi pomidorami. Wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.

3

Szparagi obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować na pół miękko. Wyjąć na sitko, osączyć.

4

Cebulę obrać, posiekać w malakserze. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym..

5

Marchewki obrać, pokroić w plasterki w malakserze. Dodać do cebulki, podsmażyć kilka minut. Przyprawić solą.

6

Na cukinię wyłożyć marchewki, szparagi. Polać beszamelem.

7

Beszamel: masło świeże rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, podsmażyć chwilę. Powoli wlewać mleko, mieszać aż do zagotowania. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

8

Zapiekać ok.20 w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie posypać serem i zapiekać do zrumienienia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.