Danie główne
Zapiekanka z makaronem z cukinii i szparagami
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- spiralizer
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zainstalować przystawkę spiralizer na 4 mm. Zetrzeć cukinie na spaghetti, pociąć na krótsze.
2
Rozgrzać na patelni masło klarowane, wrzucić cukinie. Dusić kilka minut, posypać przyprawą z suszonymi pomidorami. Wyłożyć na spód naczynia żaroodpornego.
3
Szparagi obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować na pół miękko. Wyjąć na sitko, osączyć.
4
Cebulę obrać, posiekać w malakserze. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym..
5
Marchewki obrać, pokroić w plasterki w malakserze. Dodać do cebulki, podsmażyć kilka minut. Przyprawić solą.
6
Na cukinię wyłożyć marchewki, szparagi. Polać beszamelem.
7
Beszamel: masło świeże rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę, podsmażyć chwilę. Powoli wlewać mleko, mieszać aż do zagotowania. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
8
Zapiekać ok.20 w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie posypać serem i zapiekać do zrumienienia.