Deser

Sernik z kaszy jaglanej na spodzie z oreo

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

250 g ciastek oreo bez nadzienia
200-250g chudego twarogu
1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem!)
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 jabłko
3 łyżki suchej kaszy jaglanej (zmielonej na pył)
3 łyżki miodu/syropu z agawy
szczypta sody
łyżeczka soku z cytryny
skórka z cytryny
1 łyżka płatków migdałowych
100 gr. orzechów włoskich
150 g ciasteczek Oreo Lub Neo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy)
45 g, roztopionego masła
200g cukru
80g masła
120g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Przepis podstawowy

1

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

2

Do blendera wrzucamy żółtka, twaróg, ugotowaną kaszę jaglaną, słodzidło, sodę, sok i skórkę z cytryny. Bardzo dokładnie miksujemy.

3

Trzemy na tarce jabłko.

4

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno.

5

Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (konsystencja śmietany)

6

Pieczemy w 170 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. godzinę.

7

Cukier wsypać do garnka (ciężkiego, z grubym i szerokim dnem. Może być również ciężka patelnia) i rozłożyć go równomiernie po całej powierzchni. Na średniej mocy palnika skarmelizować cukier na złoty kolor. (Nie mieszamy cukru. Gdy zacznie się roztapiać należy potrząsać garnkiem, aby cukier równomiernie się karmelizował. Należy uważać, aby karmel nie miał za ciemnej barwy, bo będzie gorzki. Proces karmelizacji trwa ok. 10- 15min.). Gdy cukier się skarmelizuje dodać masło i szybko wymieszać trzepaczką. Gdy masło się rozpuści, ściągnąć ganek z pieca i mieszając energicznie trzepaczką wlewać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos. Na końcu można dodać szczyptę soli dla smaku. Sos przelać do słoika lub innego naczynia, poczekać, aż się ostudzi, zamknąć i włożyć do lodówki. Sos można przechowywać do paru tygodni w lodówce. Przed użyciem należy wyciągnąć go wcześniej z lodówki i ogrzać (wsadzając słoik do gorącej wody), bo zimny jest bardzo gęsty. Posypujemy orzechami i migdałami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.