Deser

Ciasto niedzielne

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
4 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy
1 szklanka jagód
Sos:
2 szklanki truskawek
1 łyżka cukru

Przepis podstawowy

1

Białka oddzieli od żółtek i ubić je na najwyższych obrotach, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Zmniejszyć obroty do minimum, do białek dodać żółtka, olej, wodę i zapach cytrynowy - wymieszać. Nastepnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również wymieszać na najniższych obrotach. Na końcu dodać jagody.

2

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C ok 30 minut - do suchego patyczka. Ciasto wstydzić.

3

Truskawki zmiksować w cukrem na sos. Ciasto jagodowe podawać wraz z sosem truskawkowym. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.