Deser
Ciasto niedzielne
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Białka oddzieli od żółtek i ubić je na najwyższych obrotach, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Zmniejszyć obroty do minimum, do białek dodać żółtka, olej, wodę i zapach cytrynowy - wymieszać. Nastepnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również wymieszać na najniższych obrotach. Na końcu dodać jagody.
2
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C ok 30 minut - do suchego patyczka. Ciasto wstydzić.
3
Truskawki zmiksować w cukrem na sos. Ciasto jagodowe podawać wraz z sosem truskawkowym. Smacznego!