Deser
Kokosowe ciasto z batatów
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło do przekładania
- blender
- młynek uniwersalny
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Upiec bataty do miękkości w piekarniku nastawionym na 190 stopni, grzałka góra-dół.
2
Korzystając z trzepaczki ubić białka na sztywną pianę i przełożyć do miski.
3
W blenderze zmiksować bataty na gładką masę.
4
W młynku zmielić połowę orzechów na drobny wiór, a w szatkownicy posiekać na drobne kawałki drugą połowę orzechów.
5
Do miski wbić żółtka, dodać cukier i ubijać trzepaczką na gładką, puszystą masę.
6
Do żółtek z cukrem dodać zblendowane bataty, mleko kokosowe, mąkę kokosową, orzechy w dwóch postaciach, przyprawy i pianę z białek, delikatnie wymieszać do połączenia składników na małych obrotach.
7
Przełożyć do keksówki i piec w 180 stopniach przez 70-90 minut (w zależności od piekarnika).