• Kokosowe ciasto z batatów

Deser

Kokosowe ciasto z batatów

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

- blender

- młynek uniwersalny

- szatkownica

SKŁADNIKI:

500 g batatów
200 ml gęstego mleka kokosowego
2 jajka
50 g cukru trzcinowego
20 g mąki kokosowej
50 g orzechów, np. laskowych i włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli

Przepis podstawowy

1

Upiec bataty do miękkości w piekarniku nastawionym na 190 stopni, grzałka góra-dół.

2

Korzystając z trzepaczki ubić białka na sztywną pianę i przełożyć do miski.

3

W blenderze zmiksować bataty na gładką masę.

4

W młynku zmielić połowę orzechów na drobny wiór, a w szatkownicy posiekać na drobne kawałki drugą połowę orzechów.

5

Do miski wbić żółtka, dodać cukier i ubijać trzepaczką na gładką, puszystą masę.

6

Do żółtek z cukrem dodać zblendowane bataty, mleko kokosowe, mąkę kokosową, orzechy w dwóch postaciach, przyprawy i pianę z białek, delikatnie wymieszać do połączenia składników na małych obrotach.

7

Przełożyć do keksówki i piec w 180 stopniach przez 70-90 minut (w zależności od piekarnika).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.