Deser
Tarta z mascarpone, karmelizowanymi gruszkami i bezą
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło "K". Do misy robota włóż mąkę, kostkę masła, cukier puder i 2 żółtka. Zagnieć kruche ciasto ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3, zagniataj do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóży do lodówki na 30 minut.
2
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść serek mascarpone, śmietankę i 2 żółtka. Ustaw prędkość pracy robią w pozycję "5" ubijaj masę przez około 3 minuty. Wyłącz robot a masę włóż do lodówki.
3
Obierz gruszki i pokrój każdą w 6-8 części, usuwając przy tym gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wyłóż na nie gruszki i mieszając karmelizuj je na średnim ogniu przez około 8 minut.
4
Wyciągnij kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj. Wyłóż formę do pieczenia tarty ciastem i ponakłuwaj ciasto widelcem. W piekarniku nastawionym na 190°C (pieczenie góra-dół bez termoobiegu) podpiecz ciasto przez około 15 minut.
5
Korzystając z zamontowanej na ramieniu robią trzepaczki ubij 4 białka jaj na sztywną pianę. Ustaw moc robota na "5" ubijaj około 3 minuty.
6
Na podpieczony spód wyłóż kawałki gruszek, na nie wylej masę złożoną z mascarpone, śmietanki i żółtek. Włożyć do piekarnika, obniż temperaturę do 170°C, piecz około 30 minut, do ścięcia się masy.
7
Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i wyjmij częściowo tartę. Nałóż na wierzch ubitą pianę z białek, wstaw z powrotem do piekarnika, obniż temperaturę do 150°C i piecz 20-30 minut, aż beza się wysuszy.