• Bułeczki bao z krewetkami w tempurze

Danie główne

Bułeczki bao z krewetkami w tempurze

  • Ryba
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Na początek przygotuj ciasto na bułeczki.

Do misy robota dodaj kolejno 250g mąki, suche drożdże, a następnie olej i ocet oraz sól i cukier. Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Ustawiając prędkość pracy robią na 1 a nastawienie 2 mieszaj ciasto przez ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy,  ( ciasto jest idealne gdy nie klei się do rąk).

Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.

2

W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotuj warzywa. Marchewkę pokrój w cienkie paski (idealnie do tego sprawdza się obieraczka do warzyw), ogórek w cienkie słupki, chilli, szczypiorek i orzeszki drobno posiekaj.

3

Do majonezu dodaj łyżeczkę sosu ostrygowego i soku z limonki oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

4

Ciasto na bułeczki wyciągnij i podsyp mąką. Podziel na cztery równe kulki, które następnie rozwałkuj na okrągły placek o grubości 1 cm i posmaruj z dwóch stron olejem. Placki złóż na pół i delikatnie dociśnij wałkiem, aby dwie części się skleiły. Bułeczki włóż do naczynia do gotowania na parę lub parownika i paruj przez ok 7-8 minut.

5

Przygotuj tempurę. Do średniej wielkości miseczki wsyp ok 100 g mąki, dodaj zimnej wody gazowanej i mieszaj do otrzymania ciasta w konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Dodaj szczyptę cukru, soli i imbiru oraz trzy łyżki soku z limonki.

W drugiej miseczce umieść ok. 100g mąki. Krewetki obtaczaj najpierw w przygotowanym cieście, a następnie w mące. Następnie smaż w mocno rozgrzanym oleju, najlepiej w woku.

6

Bułeczki otwórz. Środek wysmaruj przygotowanym wcześnie majonezem. Następnie kolejno umieść liść sałaty, po 2-3 krewetki, marchewkę i ogórka. Na wierzch posyp szczypiorkiem, chilli i orzeszki.

 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na 4 bułeczki:
10-12 krewetek (oczyszczonych, gotowanych lub surowych)
1 marchewka
1 ogórek zielony
1 papryczka chilli
150g orzechów nerkowca
sałata karbowana
szczypiorek
250g mąki
woda
olej
łyżka octu
łyżeczka suchych drożdzy
sól
cukier
imbir w proszku
sezam
schłodzona woda gazowana
proszek do pieczenia ciasta
sok z całej limonki
2 duże łyżki majonezu
sos ostrygowy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.