Danie główne
Bułeczki bao z krewetkami w tempurze
- Ryba
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na początek przygotuj ciasto na bułeczki.
Do misy robota dodaj kolejno 250g mąki, suche drożdże, a następnie olej i ocet oraz sól i cukier. Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Ustawiając prędkość pracy robią na 1 a nastawienie 2 mieszaj ciasto przez ok 10 minut do uzyskania jednolitej masy, ( ciasto jest idealne gdy nie klei się do rąk).
Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum godzinę.
2
W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotuj warzywa. Marchewkę pokrój w cienkie paski (idealnie do tego sprawdza się obieraczka do warzyw), ogórek w cienkie słupki, chilli, szczypiorek i orzeszki drobno posiekaj.
3
Do majonezu dodaj łyżeczkę sosu ostrygowego i soku z limonki oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
4
Ciasto na bułeczki wyciągnij i podsyp mąką. Podziel na cztery równe kulki, które następnie rozwałkuj na okrągły placek o grubości 1 cm i posmaruj z dwóch stron olejem. Placki złóż na pół i delikatnie dociśnij wałkiem, aby dwie części się skleiły. Bułeczki włóż do naczynia do gotowania na parę lub parownika i paruj przez ok 7-8 minut.
5
Przygotuj tempurę. Do średniej wielkości miseczki wsyp ok 100 g mąki, dodaj zimnej wody gazowanej i mieszaj do otrzymania ciasta w konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Dodaj szczyptę cukru, soli i imbiru oraz trzy łyżki soku z limonki.
W drugiej miseczce umieść ok. 100g mąki. Krewetki obtaczaj najpierw w przygotowanym cieście, a następnie w mące. Następnie smaż w mocno rozgrzanym oleju, najlepiej w woku.
6
Bułeczki otwórz. Środek wysmaruj przygotowanym wcześnie majonezem. Następnie kolejno umieść liść sałaty, po 2-3 krewetki, marchewkę i ogórka. Na wierzch posyp szczypiorkiem, chilli i orzeszki.