Deser
Czekoladowe bezy z bitą śmietaną i maliami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia.
2
Unieś ramię miksera, zamontuj trzepaczką.
Białka umieścić w suchej misie miksera, dodaj sól. Uruchom robot ustawiając moc 5. Po około 3 minutach otrzymasz sztywną pianę. Teraz, nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Ubijaj masę przez kolejną minutę. Wyłącz robot.
3
Sztywną pianę polej ostygniętą czekoladą. Za pomocą łyżki bardzo delikatnie wmieszaj czekoladę tworząc marmurek – wystarczy kilka ruchów łyżką.
4
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Za pomocą łyżki formuj beziki ( połowę spłaszcz, reszta może mieć czubki)
Piecz w temperaturze 110°C przed 2 godziny, następnie studź w otwartym piekarniku.
5
Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką. Ustawiając prędkość pracy robota na 5 ubij śmietanę na sztywno, ( potrwa to około 3 minut) następnie dodaj cukier i jeszcze chwilę ubijaj.
6
Na płaskie bezy wyłóż ubitą śmietanę, na śmietanie ułóż maliny i przykryj bezą z czubkiem.