• Czekoladowe bezy z bitą śmietaną i maliami

Deser

Czekoladowe bezy z bitą śmietaną i maliami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestygnięcia.

 

2

Unieś ramię miksera, zamontuj trzepaczką.

Białka umieścić w suchej misie miksera, dodaj sól. Uruchom robot ustawiając moc 5. Po około 3 minutach otrzymasz sztywną pianę. Teraz, nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Ubijaj masę przez kolejną minutę. Wyłącz robot.

 

3

Sztywną pianę polej ostygniętą czekoladą. Za pomocą łyżki bardzo delikatnie wmieszaj czekoladę tworząc marmurek – wystarczy kilka ruchów łyżką.

 

4

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Za pomocą łyżki formuj beziki ( połowę spłaszcz, reszta może mieć czubki)

Piecz w temperaturze 110°C przed 2 godziny, następnie studź w otwartym piekarniku.

5

Śmietanę umieścić w misie miksera z zamontowaną trzepaczką. Ustawiając prędkość pracy robota na 5 ubij śmietanę na sztywno, ( potrwa to około 3 minut) następnie dodaj cukier i jeszcze chwilę ubijaj.

 

6

Na płaskie bezy wyłóż ubitą śmietanę, na śmietanie ułóż maliny i przykryj bezą z czubkiem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Bezy:
4 białka
300g cukru
szczypta soli
½ tabliczki gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
300 g malin

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.