• Nadziane mielone

Danie główne

Nadziane mielone

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa mielonego (karkówka, łopatka)
1 jajko
namoczona kajzerka (ja mocze pół na pół w mleku z wodą)
10 dkg wędzonego boczku
nieduża cukinia
czerwona papryka
1 niewielka czerwona cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ulubione przyprawy
mąka
olej
woda

Przepis podstawowy

1

Mięso mielimy i wyrabiamy jak na mielone (bułka, jajo, przesmazona cebulka, sol, pieprz, przyprawy według smaku)

2

Cukinię, cebulę, paprykę, boczek, kroimy w drobną kostkę.

3

Wyrobione mięso dzielimy na 6 porcji, każdą, rozpłaszczamy, wypełniamy warzywami, szczelnie zamykamy, formujemy tworząc roladki.

4

Roladki obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano, po chwili dokładamy pozostałe warzywa i podsmażamy pare minut. Całośc zalewamy szklanką wody i dusimy.

5

Po ok 30 min dodajemy koncentrat, sól, pieprz, ulubione zioła. Mieszamy, i na małym ogniu dajemy się połączyc smakom.

6

Podajemy z ulubioną surówką i ziemniaczkami :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.