• Mini bezy z frużeliną rabarbarową, owocami oraz kremem mascarpone

Deser

Mini bezy z frużeliną rabarbarową, owocami oraz kremem mascarpone

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę. Do misy wlej białka (muszą posiadać temperaturę pokojową), dodaj szczyptę soli, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Po 3 minutach białka będą ubite na sztywną pianę.

2

Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj cukier. Po każdej łyżce poczekaj ok. 20 sekund aby cukier miał czas się rozpuścić.

Tuż po dodaniu ostatniej porcji cukru, odczekaj 30 sekund po czy wlej sok z cytryny, dodaj także skrobię. Całość mieszaj przez 20-30 sekund tylko do połączenia wszystkich składników. 

3

Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj barwnik i wymieszaj szpatułką.

Masę włóż do rękawa cukierniczego z tylką do rozet. Szprycuj na papier do pieczenia wyłożony na blaszce.

Uformuj „gniazdka” o średnicy ok. 5-6 cm. (Dla ułatwienia wcześniej można narysować na papierze kółka o wybranej średnicy)

Piekarnik nagrzej do 140°C. Natychmiast po włożeniu blaszek z bezami zmniejsz temperaturę do 100 °C i susz bezy (piekarnik z termoobiegiem) przez 90-180 minut.

4

Rabarbar pokrój w kostkę dodaj cukier i smaż w garnku przez kilka minut, dodaj cynamon i pozostałe owoce. Gotuj jeszcze chwilę i wlej skrobię rozmieszaną wcześniej w wodzie.

Cały czas mieszaj.

Po chwili odstaw na bok do wystudzenia. (Gdy owoce będą miały dużo soku możesz dodać żelatynę namoczoną wcześniej w wodzie,  pamiętaj jedynie by nie gotować owoców wraz z żelatyną

5

Śmietankę i cukier puder umieść w suchej i czystej misie robota. Na ramieniu ponownie zamontuj trzepaczkę i powoli ubijaj śmietankę zwiększając moc robota co 15 sekund od 1 do 5.

Ubijaj około 3 minuty następnie nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodaj serek mascarpone. Ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Krem możesz odłożyć do lodówki do momentu składnia deseru.

5

Weź jedną mini bezę, wykłóż ją krem robiąc delikatne wgłębienie na frużelinę. Następnie wlej odrobinę frużeliny i przykryj drugą bezą. Powtórz proces - ułóż krem, a na to frużelinę. Teraz możesz położyć świeże owoce i dowolnie udekorować. 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Beza:
6 białek (w temperaturze pokojowej)
315 g drobnego cukru
1 Łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Szczypta soli
opcjonalnie:
barwnik spożywczy
Frużelina owocowa:
5 łodyg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie: 1 łyżeczka żelatyny namoczona w łyżce wody.
Krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.