Deser
Mini bezy z frużeliną rabarbarową, owocami oraz kremem mascarpone
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę. Do misy wlej białka (muszą posiadać temperaturę pokojową), dodaj szczyptę soli, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Po 3 minutach białka będą ubite na sztywną pianę.
2
Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj cukier. Po każdej łyżce poczekaj ok. 20 sekund aby cukier miał czas się rozpuścić.
Tuż po dodaniu ostatniej porcji cukru, odczekaj 30 sekund po czy wlej sok z cytryny, dodaj także skrobię. Całość mieszaj przez 20-30 sekund tylko do połączenia wszystkich składników.
3
Podziel bezę na dwie części, do jednej dodaj barwnik i wymieszaj szpatułką.
Masę włóż do rękawa cukierniczego z tylką do rozet. Szprycuj na papier do pieczenia wyłożony na blaszce.
Uformuj „gniazdka” o średnicy ok. 5-6 cm. (Dla ułatwienia wcześniej można narysować na papierze kółka o wybranej średnicy)
Piekarnik nagrzej do 140°C. Natychmiast po włożeniu blaszek z bezami zmniejsz temperaturę do 100 °C i susz bezy (piekarnik z termoobiegiem) przez 90-180 minut.
4
Rabarbar pokrój w kostkę dodaj cukier i smaż w garnku przez kilka minut, dodaj cynamon i pozostałe owoce. Gotuj jeszcze chwilę i wlej skrobię rozmieszaną wcześniej w wodzie.
Cały czas mieszaj.
Po chwili odstaw na bok do wystudzenia. (Gdy owoce będą miały dużo soku możesz dodać żelatynę namoczoną wcześniej w wodzie, pamiętaj jedynie by nie gotować owoców wraz z żelatyną
5
Śmietankę i cukier puder umieść w suchej i czystej misie robota. Na ramieniu ponownie zamontuj trzepaczkę i powoli ubijaj śmietankę zwiększając moc robota co 15 sekund od 1 do 5.
Ubijaj około 3 minuty następnie nie przerywając ubijania łyżka po łyżce dodaj serek mascarpone. Ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Krem możesz odłożyć do lodówki do momentu składnia deseru.
5
Weź jedną mini bezę, wykłóż ją krem robiąc delikatne wgłębienie na frużelinę. Następnie wlej odrobinę frużeliny i przykryj drugą bezą. Powtórz proces - ułóż krem, a na to frużelinę. Teraz możesz położyć świeże owoce i dowolnie udekorować.