• Rozetki- chrupiące smażone ciasteczka

Deser

Rozetki- chrupiące smażone ciasteczka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

2 jajka
1 szklanka i 1 łyżka mąki tortowej
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier puder do posypania pomieszany ewentualnie z cynamonem
szklanka oleju do smażenia

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki, oprócz oleju i cukru pudru zmiksować gładko mieszadłem uniwersalnym. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt rzadkie, zsunie się z przyrządu do smażenia ciastek, jeśli za gęste, nie można będzie ściągnąć usmażonego ciastka.

2

Rozgrzać olej na patelni jak na faworki.

3

Nagrzać przyrząd do rozetek najpierw w gorącym oleju, po chwili zanurzyć na moment w cieście, tylko do 3/4 wysokości foremki i przenieść na tłuszcz.

4

Smażyć krótko, aż ciastko się zarumieni.

5

Zdjąć z patelni i foremki i osuszyć rozetki na papierowym ręczniku.

6

Opruszyć cukrem pudrem

7

Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.