Deser
Rozetki- chrupiące smażone ciasteczka
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki, oprócz oleju i cukru pudru zmiksować gładko mieszadłem uniwersalnym. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt rzadkie, zsunie się z przyrządu do smażenia ciastek, jeśli za gęste, nie można będzie ściągnąć usmażonego ciastka.
2
Rozgrzać olej na patelni jak na faworki.
3
Nagrzać przyrząd do rozetek najpierw w gorącym oleju, po chwili zanurzyć na moment w cieście, tylko do 3/4 wysokości foremki i przenieść na tłuszcz.
4
Smażyć krótko, aż ciastko się zarumieni.
5
Zdjąć z patelni i foremki i osuszyć rozetki na papierowym ręczniku.
6
Opruszyć cukrem pudrem
7
Smacznego!