Deser
Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt: W robocie montujemy trzepaczkę. Do misy wlewamy 6 białek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Zwalniamy obroty, miksujemy i dodajemy na zmianę po jednym żółtku i o trochę cukru. Na koniec na minimalnych obrotach delikatnie wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudzić. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.
2
Masa śmietanowa: Umytą trzepaczkę ponownie montujemy w robocie. Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę kremówki i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy wystudzoną żelatynę. Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
3
Mus truskawkowy: W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki truskawkowe i studzimy. Montujemy blender i wkładamy do niego obrane i umyte truskawki. Miksujemy na dużych obrotach. Następnie wlewamy do truskawek wystudzone galaretki i ponownie miksujemy na dużych obrotach. Blender z przygotowanym musem wkładamy do lodówki do delikatnego ścięcia.
4
Biszkopt kroimy wzdłuż na połowę. Następnie wykładamy składniki w następującej kolejności: - biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - mus truskawkowy Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki. SMACZNEGO!!!