• Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek

Deser

Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: W robocie montujemy trzepaczkę. Do misy wlewamy 6 białek i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Zwalniamy obroty, miksujemy i dodajemy na zmianę po jednym żółtku i o trochę cukru. Na koniec na minimalnych obrotach delikatnie wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudzić. Najlepiej upiec go dzień wcześniej.

2

Masa śmietanowa: Umytą trzepaczkę ponownie montujemy w robocie. Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Do misy wlewamy schłodzoną śmietanę kremówki i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i wlewamy wystudzoną żelatynę. Zmniejszamy obroty i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Jeszcze chwilę miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.

3

Mus truskawkowy: W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 3 galaretki truskawkowe i studzimy. Montujemy blender i wkładamy do niego obrane i umyte truskawki. Miksujemy na dużych obrotach. Następnie wlewamy do truskawek wystudzone galaretki i ponownie miksujemy na dużych obrotach. Blender z przygotowanym musem wkładamy do lodówki do delikatnego ścięcia.

4

Biszkopt kroimy wzdłuż na połowę. Następnie wykładamy składniki w następującej kolejności: - biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - mus truskawkowy Ciasto wkładamy do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki. SMACZNEGO!!!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Biszkopt (na formę 25x35 cm):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietanowa:
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Mus truskawkowy:
700 g świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.