• Chleb z mąki orkiszowej

Przystawka

Chleb z mąki orkiszowej

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zamocuj przystawkę – młynek do ziaren w przedniej części robota kuchennego. W młynku do ziaren ustaw grubość mielenia na najmniejszą wartość i zmiel ziarno orkiszu z prędkością 1, ustawiając urządzenie tak, aby zmielone ziarno trafiło prosto do miski.

2

Zdejmij młynek do ziaren i miskę z urządzenia.

3

Dodaj resztę składników do mąki orkiszowej i z powrotem zamocuj miskę w urządzeniu. Następnie zamocuj hak do ciasta. Uruchom urządzenie z minimalną prędkością i odczekaj, aż składniki połączą się w miękkie, lepkie ciasto. Zwiększ prędkość na 1 i zagniataj ciasto przez około 5 minut. Zdejmij miskę, przykryj folią samoprzylegającą i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

4

Ponownie zamocuj miskę i odgazuj ciasto zagniatając je, przy pomocy haka do ciasta, z minimalną prędkością przez około 30-60 sekund. Przenieś ciasto do przygotowanej formy na bochenek, starając się nieco wygładzić wierzch, ponieważ ciasto nadal będzie lepkie.

5

Przykryj ciasto folią samoprzylegającą natłuszczoną olejem i ponownie pozostaw do wyrośnięcia, na około 30 minut.

6

W czasie wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Piecz chleb na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut, aż spód będzie wydawał głuchy odgłos przy opukiwaniu. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek do ziaren

SKŁADNIKI:

Ziarno orkiszu
450 g
Sól
1,5 łyżeczki
Drożdże suszone instant (1 saszetka)
1,5 łyżeczki
Olej słonecznikowy
2 łyżki
Miód
1 łyżeczka
Letnia woda
400 ml

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.