• Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek

Deser

Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Biszkopt (na formę 25x35 cm):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietanowa:
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
Mus truskawkowy:
700 g świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
500 ml gorącej wody

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy wlej 6 białek. Dodaj szczyptę soli.

Uruchom robot na prędkość "6". Białka ubij na sztywną pianę. Zmniejsz prędkość pracy robota na "4" stale mieszając dodaj na zmianę po jednym żółtku i odrobinie cukru. Na koniec ustaw prędkość pracy robota na "2". Delikatnie wsypuj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

2

Ciasto przekłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut (do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź. Najlepiej upiecz go dzień wcześniej.

2

Masa śmietanowa: Umytą trzepaczkę ponownie zamontuj w ramieniu robota.

Do szklanki z gorącą wodą wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia i ostudź.

Do misy wlej schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i wlej wystudzoną żelatynę.

Ustaw prędkość robota na "2" i dodaj stopniowo serek mascarpone. Mieszaj 2-3 minuty do uzyskania puszystego kremu.

Wstaw do lodówki na 15 minut.

3

Mus truskawkowy: W 500 ml gorącej wody rozpuść 3 galaretki truskawkowe i ostudź.

Na ramienu robota zamontuj blender. Włóż do niego obrane i umyte truskawki. Mieszaj 2 minuty ustawiając prędkość "6". Następnie wlej do truskawek wystudzone galaretki i ponownie miksuj. Blender z przygotowanym musem włóż do lodówki do delikatnego ścięcia.

4

Biszkopt pokrój wzdłuż na połowę. Następnie wyłóż składnikami w następującej kolejności: - biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - mus truskawkowy Ciasto włóż do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.