Deser
Biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i musem z truskawek
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy wlej 6 białek. Dodaj szczyptę soli.
Uruchom robot na prędkość "6". Białka ubij na sztywną pianę. Zmniejsz prędkość pracy robota na "4" stale mieszając dodaj na zmianę po jednym żółtku i odrobinie cukru. Na koniec ustaw prędkość pracy robota na "2". Delikatnie wsypuj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
2
Ciasto przekłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30 minut (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wystudź. Najlepiej upiecz go dzień wcześniej.
2
Masa śmietanowa: Umytą trzepaczkę ponownie zamontuj w ramieniu robota.
Do szklanki z gorącą wodą wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia i ostudź.
Do misy wlej schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij na sztywno. Dodaj cukier puder i wlej wystudzoną żelatynę.
Ustaw prędkość robota na "2" i dodaj stopniowo serek mascarpone. Mieszaj 2-3 minuty do uzyskania puszystego kremu.
Wstaw do lodówki na 15 minut.
3
Mus truskawkowy: W 500 ml gorącej wody rozpuść 3 galaretki truskawkowe i ostudź.
Na ramienu robota zamontuj blender. Włóż do niego obrane i umyte truskawki. Mieszaj 2 minuty ustawiając prędkość "6". Następnie wlej do truskawek wystudzone galaretki i ponownie miksuj. Blender z przygotowanym musem włóż do lodówki do delikatnego ścięcia.
4
Biszkopt pokrój wzdłuż na połowę. Następnie wyłóż składnikami w następującej kolejności: - biszkopt - masa śmietanowa - biszkopt - mus truskawkowy Ciasto włóż do lodówki na ok. godzinę do całkowitego ścięcia galaretki.