• Ciasto z truskawkami

Deser

Ciasto z truskawkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki kruszonki umieść w misie robota. Na ramieniu zamontuj mieszadło "K" uruchom robot ustawiając prędkość 4, mieszaj aż powstaną „okruszki”. Wstaw do lodówki.

2

Piekarnik rozgrzej do 170° C.

3

Masło, olej i cukier przełóż do misy robota. Za pomocą mieszadła "K" miksuj przez ok 3 minuty, aż masa stanie się biała i puszysta.

4

Nie przerywając mieszania dodaj po 1 jajku, następnie dodaj ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy oraz sól. 

5

W osobnej misie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i drożdżami oraz zmielonymi migdałami, teraz stopniowo dodawaj suche produkty do masy i mieszaj ustawiając robot na prędkość "3", aż wszystko dokładnie się połączy.

6

Masę przelej do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułóż połówki truskawek i posyp kruszonką. Piecz 40 minut.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Kruszonka:
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru
2 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu
mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
Ciasto:
150 g miękkiego masła
50 g oleju
1/2 szkl. cukru ( najlepiej brązowego)
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier wanilinowy
200 gr. mąki pszennej
100 gr zmielonych migdałów
¾ łyżeczki drożdży instant,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.