Deser
Tarta z owocami i białą czekoladą
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie produkty na ciasto umieść w misie robota. Na ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Ustaw prędkość pracy robota na "3" ciasto będzie gotowe po 3 minutach. Gotowe ciasto przełóż do woreczka i odstaw do lodówki na ok 30 minut.
2
Schłodzone ciasto rozwałkuj (na opruszonym mąką papierze do pieczenia) na kształt blaszki. Blaszkę posmaruj odrobiną masła, połóż ją na cieście i jednym, zgrabnym ruchem obróć. Ciasto idealnie sie układa.
Nadmiar ciasta odetnij, nakłuj je widelcem i ponownie schowaj do lodówki.
3
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, wyjmij z lodówki blaszkę z ciastem.
Na ciasto połóż papier do pieczenia, obciąż go fasolą lub ryżem, umieść w piekarniku i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz aż nabierze pięknego złotego koloru.
4
Kiedy ciasto stygnie rozpuść w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą ułóż miskę, tak by nie dotykała tafli gotującej się wody) tabliczkę białej czekolady. Ostudź. Tak samo rozpuść dodatkowe 100g czekolady białej i deserowej, które posłużą za polewę.
5
Na ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Śmietankę z cukrem pudrem umieśc w misie robota, ustaw prędkoć pracy na "6" kiedy masa zacznie delikatnie gęstnieć, dodaj do niej serek i schłodzoną czekoladę.
6
Na schłodzone ciasto przełóż masę, udekoruj owocami i polej polewą z miksu czekolad, na wierzch zetrzyj (wcześniej sparzoną) skórkę limonki.
7
Odstaw do lodówki przynajmniej na godzinkę.