• Filet z kurczaka kukurydzianego i roladka z udka kurczaka z puree z marchewki i pomarańczy ,zapiekany rabarbar z parmezanem i demi glace z imbirem

Danie główne

Filet z kurczaka kukurydzianego i roladka z udka kurczaka z puree z marchewki i pomarańczy ,zapiekany rabarbar z parmezanem i demi glace z imbirem

  • Z mięsem
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Oczyszczamy fileta z kurczaka tak aby został z kostką i skórą Marynujemy w tymianku skórce z parzonej cytryny pakujemy do worka próżniowego z 40g masła I gotujemy w 64 stopniach przez 55minut

2

Udko z kurczaka trybujemy z kości ściągamy skórę Zwijamy w folię aluminiową w roladke dodajemy świeża miętę ,sól ,pieprz oraz masło Pieczemy w piekarniku 30minut na 160 stopniach

3

Marchew obieramy myjemy Rozdrabniamy w blenderze Kenwood Na mniejsze kawałki , masło roztapiamy wrzucamy do niego rozdrobioną marchew Nastepnie wyciskamy sok z 2 pomarańczy w wyciskarce Kenwood Gdy marchew bedzie nam się karmelizowała dodajemy sok z pomarańczy redukujemy Do miękkości i blendujemy całość na gładkie puree doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną świeżego tymianku

4

Demi glace redukujemy na patelni nastepnie ścieramy świeży imbir i redukujemy Do uzyskania gęstości sosu następnie Przelewamy przez sitko aby nie pozostały części imbiru

5

Rabarbar obieramy kroimy na dłuższe kawałki Zalewamy słodką zalewą piklującą Układamy na papierze do pieczenia na górę układamy ser I pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach

6

Panierke ziołową do udka z kurczaka wykonujemy w blenderze Natke pietruszki oraz bułkę tartą blendujemy dodajemy starty ser parmezan Nastepnie udko z kurczaka panierujemy z jednej strony walca i smazymy na maśle na patelni

7

Pierś z kurczaka po 55 minutach Wyciągamy z worka i na zimnej patelni wytapiamy skórę do uzyskania złotej chrupiącej Skórki ,obracamy na drugą strone i dodajemy masło

8

Jest to mój autorski przepis choć odrobinę trudny , Dużo elementów lecz po połączeniu wszystkich Slodkiego puree ,dającego ostrości z imbiru sosu Delikatnej piersi ,chrupiącego udka z kurczaka ,oraz kwaśnego rabarbaru Daje idealne połączenie smakowe super odczucie

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- wyciskarka do cytrusów

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

Filet z kurczaka kukurydzianego z kostką 120g
Udko z kurczaka bez skóry 80g
Demi glace drobiowy 100ml
Imbir świeży 20g
Pomarańcz 2szt
Marchew młoda 200g
Rabarbar 100g
Ser grana padano 30g
Masło 100g
Mięta świeża 30g
Natka pietruszki 50g
Bułka tarta 50g
Cytryna 1szt
Tymianek świeży 30g

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.