Danie główne
Filet z kurczaka kukurydzianego i roladka z udka kurczaka z puree z marchewki i pomarańczy ,zapiekany rabarbar z parmezanem i demi glace z imbirem
- Z mięsem
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- wyciskarka do cytrusów
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Oczyszczamy fileta z kurczaka tak aby został z kostką i skórą Marynujemy w tymianku skórce z parzonej cytryny pakujemy do worka próżniowego z 40g masła I gotujemy w 64 stopniach przez 55minut
2
Udko z kurczaka trybujemy z kości ściągamy skórę Zwijamy w folię aluminiową w roladke dodajemy świeża miętę ,sól ,pieprz oraz masło Pieczemy w piekarniku 30minut na 160 stopniach
3
Marchew obieramy myjemy Rozdrabniamy w blenderze Kenwood Na mniejsze kawałki , masło roztapiamy wrzucamy do niego rozdrobioną marchew Nastepnie wyciskamy sok z 2 pomarańczy w wyciskarce Kenwood Gdy marchew bedzie nam się karmelizowała dodajemy sok z pomarańczy redukujemy Do miękkości i blendujemy całość na gładkie puree doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną świeżego tymianku
4
Demi glace redukujemy na patelni nastepnie ścieramy świeży imbir i redukujemy Do uzyskania gęstości sosu następnie Przelewamy przez sitko aby nie pozostały części imbiru
5
Rabarbar obieramy kroimy na dłuższe kawałki Zalewamy słodką zalewą piklującą Układamy na papierze do pieczenia na górę układamy ser I pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach
6
Panierke ziołową do udka z kurczaka wykonujemy w blenderze Natke pietruszki oraz bułkę tartą blendujemy dodajemy starty ser parmezan Nastepnie udko z kurczaka panierujemy z jednej strony walca i smazymy na maśle na patelni
7
Pierś z kurczaka po 55 minutach Wyciągamy z worka i na zimnej patelni wytapiamy skórę do uzyskania złotej chrupiącej Skórki ,obracamy na drugą strone i dodajemy masło
8
Jest to mój autorski przepis choć odrobinę trudny , Dużo elementów lecz po połączeniu wszystkich Slodkiego puree ,dającego ostrości z imbiru sosu Delikatnej piersi ,chrupiącego udka z kurczaka ,oraz kwaśnego rabarbaru Daje idealne połączenie smakowe super odczucie