• Sajgonki ze spiralkami z warzyw

Przystawka

Sajgonki ze spiralkami z warzyw

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W małej misce wymieszaj wszystkie składniki na sos do maczania i odstaw.

2

Pokrój cukinię, marchewkę i ogórka na kawałki o długości 5 cm.

3

Zamocuj przystawkę spiralizer w przedniej części robota kuchennego i ustaw prędkość pracy robota na 1. Pod otwór wylotowy podstaw miskę, do której trafią spirale z warzyw. Pokrój cukinię, marchewkę i ogórka w spirale, tak aby trafiły wprost do miski. Wrzuć posiekane zioła do miski z warzywami. Wymieszaj spirale i zioła tak, aby składniki dokładnie się połączyły, a następnie odstaw.

4

Zanurz kawałek papieru ryżowego w ciepłej wodzie na 10 sekund, aż stanie się giętki. Rozłóż go na czystej powierzchni i połóż liść sałaty na środku papieru. Na wierzchu połóż garść spirali i ziół. Zegnij boki papieru do wewnątrz, a następnie zwiń roladkę, zamykając w środku całe nadzienie. Powtórz te same czynności z pozostałymi składnikami.

Podawaj z sosem do maczania.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- spiralizer

SKŁADNIKI:

NA SAJGONKI
Koszulki z papieru ryżowego
12
Sałata „baby gem”, umyta, z oddzielonymi liśćmi
2
Cukinia, z odciętymi końcówkami
1
Marchewka, obrana, z odciętymi końcówkami
1
Ogórek, z odciętymi końcówkami
1
Liście mięty
1 garść
Liście kolendry
1 garść
NA DIP
Sos sojowy
3 łyżki
Ryżowy ocet winny
4 łyżki
Sok z limonki
2 łyżki
Nasiona sezamu, uprażone
1 łyżeczka
Czosnek, rozgnieciony
1 ząbek
Czerwona papryka chili, drobno posiekana
1

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.