• Aksamitna zupa jagodowa z cukrem demerara

Zupa

Aksamitna zupa jagodowa z cukrem demerara

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zagotowujemy wodę wraz z jagodami. Kilka odkładamy do dekoracji. Do gotującej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczona w pół szklanki zimnej wody. Szybko mieszamy. Przecieramy.

2

Osobno gotujemyw osolonej wodzie makaron. Odcedzamy

3

Ubijamy śmietanę na sztywno.

4

Doprawiamy przetarta zupę cukrem. Wylewamy na talerz. Wykładamy na wierzch zupy gniazdko makaronu. Następnie kleks z bitej śmietany.Posypujemy odłożonymi jagodami,cukrem demerara,cynamonem i/ lub wanilią

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- przecierak do owoców

SKŁADNIKI:

Jagody ok.250g
Woda 1litr
Mąka ziemniaczana 2łyzeczki
Makaron nitki lub własnej roboty
Śmietana 30% ok.1.szkl
Cukier demerara
Cynamon
Laska wanilii (opcjonalnie)
Sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.