• Miętowy chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

Zupa

Miętowy chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W blenderze kielichowym umieść jogurt naturalny grecki, jogurt naturalny oraz wodę.

Następnie dodaj ząbek czosnku. Blenduj całość przez 30sek ustawiając prędkość pracy robota na "4"

2

Garść świeżej mięty oraz garść koperku posiekaj bardzo drobno i dodaj do jogurtu. Bleduj 10 sekund z prędkością "5" przelwj do miski.

3

Obierz ogórki zielone i przekrój na pół. Usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Rzodkiewkę umyj i również pokrój w drobną kostkę. Wszystko dodaj do jogurtu i wymieszać.

4

Całość dopraw solą, pieprzem oraz uprzednio wyciśniętym za pomocą wyciskarki do cytrusów sokiem z cytryny.

Wstawić do lodówki na około godzinę. 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

500 g jogurtu naturalnego greckiego
150 g jogurtu maturalnego
1 garść świeżej mięty
2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewki
1 garść koperku
1 cytryna
2 szklanki wody
sól
pieprz
1 ząbek czosnku

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.