• Ultraszybkie pikantne placki z bobu

Przystawka

Ultraszybkie pikantne placki z bobu

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

1 kg świeżego bobu (waga przed obraniem)
4-5 łyżek stołowych mąki ryżowej
2 ząbki czosnku
1 szalotka
100 g sera feta
2 jajka
Pół łyżeczki harissy
szczypta pieprzu cytrynowego
niewielka szczypta soli
listki mięty do dekoracji
nitki chili jako ozdoba

Przepis podstawowy

1

Bób gotujemy do miękkości po czym studzimy i obieramy z łupinek. Tak przygotowany bób rozdrabniamy razem z serem feta, szalotką i czosnkiem w malakserze.

2

Do misy dodajemy pół łyżeczki harissy, pieprzu cytrynowego oraz minimalną ilość soli, ponieważ dodany już ser zapewni nam odpowiednio słony posmak.

3

Dorzucamy 4 lub 5 łyżek mąki ryżowej w zależności od konsystencji ciasta oraz wbijamy 2 jajka. Całość ponownie mieszamy na wolnych obrotach.

4

Niewielkie porcje ciasta smażymy na złoto na gorącym oleju, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

5

Gotowe placki przyozdabiamy listkami mięty oraz nitkami chili. Et voila! Pyszne placki gotowe, doskonała opcja dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.