Przystawka
Ultraszybkie pikantne placki z bobu
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Bób gotujemy do miękkości po czym studzimy i obieramy z łupinek. Tak przygotowany bób rozdrabniamy razem z serem feta, szalotką i czosnkiem w malakserze.
2
Do misy dodajemy pół łyżeczki harissy, pieprzu cytrynowego oraz minimalną ilość soli, ponieważ dodany już ser zapewni nam odpowiednio słony posmak.
3
Dorzucamy 4 lub 5 łyżek mąki ryżowej w zależności od konsystencji ciasta oraz wbijamy 2 jajka. Całość ponownie mieszamy na wolnych obrotach.
4
Niewielkie porcje ciasta smażymy na złoto na gorącym oleju, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
5
Gotowe placki przyozdabiamy listkami mięty oraz nitkami chili. Et voila! Pyszne placki gotowe, doskonała opcja dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.