Deser
Tarta z truskawkami i rabarbarem
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder umieść w misie robota, na ramieniu robota zamontuj mieszadło "K", dodaj pokrojone zimne masło, ustaw prędkość pracy robota na 3. Mieszaj ciasto przez 2 minuty.
Dodaj żółtka i śmietankę, mieszaj jeszcze 1-2 minuty. Gdy robot zagniecie ciasto, owiń je folią i umieść w lodówce do schłodzenia na okołoz dwie godziny.
2
Truskawki umyj, pozbaw szypułek, osusz na papierowym ręczniku, większe przekrój na pół.
Rabarbar i truskawki włóż do miski, wymieszaj z cukrem, odstaw na 30 minut. Po tym czasie zlej sok, jeśli się pojawił. Oprósz skrobią kukurydzianą i wymieszaj.
3
Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5cm, wyłóż nim formę na tartę.
Nadmiar ciasta odkrój ( wykorzystasz je do zrobienia kratki).
Na ciasto równomiernie wysyp zmielone ciasteczka, wyłóż owocowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkuj, pokrój na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty. Kratkę posmaruj białkiem i posyp płatkami migdałowymi.
4
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 30 minut w temp. 180°C (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg). Można podawać na ciepło np. z gałką lodów, ale dobrze smakuje również na zimno.