Danie główne
Tarta z wędzonym łososiem i pomidorkami
- Ryba
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”. Do misy robota przesiej mąkę, dodaj schłodzone i posiekane w drobne kawałeczki masło. Włączyć robota ustawiając prędkość "4". W trakcie zagniatania dodaj sól, jajko i zagniataj przez około 3 minuty do uformowania ciasta.
2
Ciasto wyjmij z misy, uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 60 minut.
3
Podczas gdy ciasto czeka w lodówce można zająć się przygotowaniem nadzienia.
Cebulkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy.
4
W ramienu robota zamontuj trzepaczkę, do misy włóż mascarpone, ser kozi, śmietanę i jajka. Włącz robota ustawiając prędkość 4. Mieszaj składniki na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodaj cebulę oraz posiekaną bazylię i miętę.
Dopraw solą i pieprzem.
5
Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 23cm. Posmaruj masłem i oprósz mąką (lub wyłóż folią aluminiową). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę przyciskając ciasto do krawędzi. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie włóż do lodówki na ok. 10 min.
6
Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nie kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć również ryżu, fasoli czy kaszy) by ciasto za bardzo nie urosło. Piekarnik nagrzej do 190ºC, wstaw ciasto z obciążeniem i piecz 15 minut.
7
Zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut (aż ciasto się zarumieni).
8
Na spód podpieczonego ciasta wyłóż łososia pokruszonego na małe kawałeczki a następnie przykryj nadzieniem. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół pomidorki (lekko wcisnąć je w nadzienie). Całość delikatnie przyprusz suszoną bazylią (opcjonalnie).
9
Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz 35 minut.