• Tarta z wędzonym łososiem i pomidorkami

Danie główne

Tarta z wędzonym łososiem i pomidorkami

  • Ryba
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”. Do misy robota przesiej mąkę, dodaj schłodzone i posiekane w drobne kawałeczki masło. Włączyć robota ustawiając prędkość "4". W trakcie zagniatania dodaj sól, jajko i zagniataj przez około 3 minuty do uformowania ciasta.

2

Ciasto wyjmij z misy, uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 60 minut.

3

Podczas gdy ciasto czeka w lodówce można zająć się przygotowaniem nadzienia. 

Cebulkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy.

4

W ramienu robota zamontuj trzepaczkę, do misy włóż mascarpone, ser kozi, śmietanę i jajka. Włącz robota ustawiając prędkość 4. Mieszaj składniki na jednolitą masę. Pod koniec mieszania dodaj cebulę oraz posiekaną bazylię i miętę.

Dopraw solą i pieprzem.

5

Przygotuj formę na tartę o średnicy ok. 23cm. Posmaruj masłem i oprósz mąką (lub wyłóż folią aluminiową). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę przyciskając ciasto do krawędzi. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie włóż do lodówki na ok. 10 min.

6

Wyjmij formę z ciastem z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nie kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć również ryżu, fasoli czy kaszy) by ciasto za bardzo nie urosło. Piekarnik nagrzej do 190ºC, wstaw ciasto z obciążeniem i piecz 15 minut.

7

Zdejmij papier z obciążeniem i piecz kolejne 10 minut (aż ciasto się zarumieni).

8

Na spód podpieczonego ciasta wyłóż łososia pokruszonego na małe kawałeczki a następnie przykryj nadzieniem. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół pomidorki (lekko wcisnąć je w nadzienie). Całość delikatnie przyprusz suszoną bazylią (opcjonalnie).

9

Piekarnik nagrzej do 180°C i piecz 35 minut.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto kruche:
125 g mąki pszennej( krupczatki bądź tortowej)
75 g masła
pół roztrzepanego jajka
szczypta soli
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
150 g serka koziego
2 łyżki śmietany 18%
1/4 cebuli
łyżka oliwy
1,5 jajka (połowa do zużycia z przepisu na ciasto kruche)
świeża bazylia (1 doniczka/pęczek)
kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
ok. 140 g łososia wędzonego na gorąco
ok. 200 g pomidorków koktajlowych
pieprz,
sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.