• Tarta cytrynowa z borówkami

Deser

Tarta cytrynowa z borówkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Do misy robota przesiej makę, dodaj schłodzone i posiekane w drobne kawałeczki masło.

Uruchom robot ustawiając prędkość na pozycję "3". W trakcie zagniatania dodaj sól, cukier puder oraz wodę. Mieszaj 2-3minuty do uformowania ciasta. Ciasto wyjmij  z misy, uformowuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 40-60 minut.

2

Przygotuj formę na tartę o średnicy ~24 cm, posmaruj masłem i posypać mąką.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę przyciskając ciasto do krawędzi. Nakłuj ciasto wykałaczką bądź widelcem.

Następnie wyłóż papierem do pieczenia obciąż (fasolę lub ryżem). Piekarnik nagrzej do 200ºC, wstaw ciasto z obciążeniem i piecz 15 minut. Następnie wyjmij obciążenie, zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piecz kolejne 10 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.

3

Po upieczeniu ciasto wyjmij i ostudzić. Można je też upiec dzień wcześniej i trzymać w temperaturze pokojowe przykryte np. ściereczką.

4

Przed rozpoczęciem przygotowywania kremu, wyparz i wyczyść cytryny z wosku.

Zetrzyjć skórkę (staraj się zetrzeć tylko żółtą część unikając dodania białej częśći, która nada gorzki smak)

Na ramieniu robota zamontuj wyciskarkę do cytrusów, uruchom robot ustawiając prędkość "min" wycisnąć sok z cytryn. 

5

Do misy robota włóż jajka, żółtka i cukier.  Z pomocą  trzepaczki zamontowanej w ramieniu robota, roztrzep jaja podgrzewając je jednocześnie w temperaturze 45°C. Po chwili dodaj masło i skórki oraz sok z cytryny.

Na ramieniu robota zamontuj mieszadło elstyczne. Krem mieszaj przez 5 minut zmieniając temperaturę na 90°C. Gotuj do zgęstnienia, następnie krem przestudź. 

6

Żelatynę zalej  40 ml zimnej wody, i odstaw do napęcznienia. Następnie podrzej do rozpuszczenia na palniku bądź w mikrofali (ważne aby nie doprowadzić do wrzenia). Rozpuszczoną żelatynę przestudź.

7

Na ramieniu robota ponownie zamontuj trzepaczkę.

Do misy robota włóż serek mascarpone, włącz robota ustawiając prędkość "4" i następnie dodawaj stopniowo krem cytrynowy, zwiększając obroty na poziom 5.

Do przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek zmiksowanego serka z kremem i mieszaj aby nie powstały grudki (żelatyna nie może być zbyt ciepła).

Połącz z resztą kremu i miksuj kilka chwil do połączenia z prędkością "5".

8

Wykłóż krem na wystudzony spód ciasta. Ułóż na nim borówki (bądź inne owoce wedle upodobań).

Pamiętaj o schłodzeniu przed podaniem 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- wyciskarka do cytrusów

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

200 g mąki pszennej
120 g masła
szczypta soli
60 g cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na krem cytrynowy:
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
60 g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
250 g borówek

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.