Deser
Tarta cytrynowa z borówkami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- wyciskarka do cytrusów
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Do misy robota przesiej makę, dodaj schłodzone i posiekane w drobne kawałeczki masło.
Uruchom robot ustawiając prędkość na pozycję "3". W trakcie zagniatania dodaj sól, cukier puder oraz wodę. Mieszaj 2-3minuty do uformowania ciasta. Ciasto wyjmij z misy, uformowuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 40-60 minut.
2
Przygotuj formę na tartę o średnicy ~24 cm, posmaruj masłem i posypać mąką.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę przyciskając ciasto do krawędzi. Nakłuj ciasto wykałaczką bądź widelcem.
Następnie wyłóż papierem do pieczenia obciąż (fasolę lub ryżem). Piekarnik nagrzej do 200ºC, wstaw ciasto z obciążeniem i piecz 15 minut. Następnie wyjmij obciążenie, zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piecz kolejne 10 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni.
3
Po upieczeniu ciasto wyjmij i ostudzić. Można je też upiec dzień wcześniej i trzymać w temperaturze pokojowe przykryte np. ściereczką.
4
Przed rozpoczęciem przygotowywania kremu, wyparz i wyczyść cytryny z wosku.
Zetrzyjć skórkę (staraj się zetrzeć tylko żółtą część unikając dodania białej częśći, która nada gorzki smak)
Na ramieniu robota zamontuj wyciskarkę do cytrusów, uruchom robot ustawiając prędkość "min" wycisnąć sok z cytryn.
5
Do misy robota włóż jajka, żółtka i cukier. Z pomocą trzepaczki zamontowanej w ramieniu robota, roztrzep jaja podgrzewając je jednocześnie w temperaturze 45°C. Po chwili dodaj masło i skórki oraz sok z cytryny.
Na ramieniu robota zamontuj mieszadło elstyczne. Krem mieszaj przez 5 minut zmieniając temperaturę na 90°C. Gotuj do zgęstnienia, następnie krem przestudź.
6
Żelatynę zalej 40 ml zimnej wody, i odstaw do napęcznienia. Następnie podrzej do rozpuszczenia na palniku bądź w mikrofali (ważne aby nie doprowadzić do wrzenia). Rozpuszczoną żelatynę przestudź.
7
Na ramieniu robota ponownie zamontuj trzepaczkę.
Do misy robota włóż serek mascarpone, włącz robota ustawiając prędkość "4" i następnie dodawaj stopniowo krem cytrynowy, zwiększając obroty na poziom 5.
Do przestudzonej żelatyny dodaj kilka łyżek zmiksowanego serka z kremem i mieszaj aby nie powstały grudki (żelatyna nie może być zbyt ciepła).
Połącz z resztą kremu i miksuj kilka chwil do połączenia z prędkością "5".
8
Wykłóż krem na wystudzony spód ciasta. Ułóż na nim borówki (bądź inne owoce wedle upodobań).
Pamiętaj o schłodzeniu przed podaniem