• Tajska zupa z dyni piżmowej

Zupa

Tajska zupa z dyni piżmowej

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zacznij od pokrojenia dyni piżmowej w 3-centymetrowe kostki. Odstaw.

2

Do kielicha blendera wrzuć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę, po czym zamocuj blender w górnej części robota kuchennego, w gnieździe wysokiej prędkości. Miksuj pulsacyjnie, aż wszystko będzie grubo posiekane i w miarę połączone.

3

Wlej olej roślinny do dużego rondla postawionym na średnio małym ogniu. Zawartość blendera przełóż na patelnię i smaż sauté, aż całość zmięknie, przez około 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę curry i dynię piżmową, a następnie przemieszaj do połączenia się składników. Dolej posiekane pomidory, mleko kokosowe i sok z limonki i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż dynia będzie miękka.

4

Przed przelaniem z powrotem do kielicha blendera odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie zmiksuj z prędkością 3 na gładką masę.

Zupę podawaj posypaną kolendrą i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

Średnia dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
1 kg
Czerwona papryka, przepołowiona i pozbawiona nasion
1
Średnia cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
1
Czosnek, obrany
2 ząbki
Imbir, obrany
2 cm
Olej roślinny
2 łyżki
Koncentrat pomidorowy
3 łyżki
Czerwona tajska pasta curry
3 łyżki
Sok z limonki
1 łyżka
Bulion z kurczaka
250 ml
Posiekane pomidory
1 puszka
Mleko kokosowe
200 ml
Sól i pieprz
Kolendra, grubo posiekana
mały pęczek
Orzeszki ziemne, lekko posiekane
2 łyżeczki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.