Deser
Czekoladowe ciasto na bogato
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Rozgrzać piekarnik do 180oC. Wyciąć koło z papieru i włożyć go wewnątrz okrągłej blachy. Wlać 5 cm wody w duży rondel i podgrzać. Umieścić gorzką czekoladę i masło w dużej misce żaroodpornej. Włożyć miskę do rondelka. Mieszać aż się rozpuści.
2
Wbić jajko na talerz. Oddzielnie białko, oddzielnie żółtko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier do roztopionego masła i czekolady. Wszystko zmiksować w malakserze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, nie przestając mieszać. Następnie dodać ubite białka. Mieszać, gotowe wlać do formy i piec w piekarniku.
3
Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Przykryć ciasto folią aluminiową aby nie spaliło się na wierzchu. Włożyć z powrotem na kolejne 15-20 minut. Gotowe wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia na 20 minut. Odkroić nożem ciasto, zdjąć papierowe koło.
4
Do polewy czekoladowej: umieścić czekoladę,śmietanę i syrop klonowy w małym garnuszku. Mieszać wszystkie składniki na małym ogniu aż się roztopią. Łyżką nałożyć polewę na ciasto, rozprowadzić ją po bokach ciasta. Rozmieścić maliny i jagody na środku ciasta.
5
Bon Apetit! :)