• Czekoladowe ciasto na bogato

Deser

Czekoladowe ciasto na bogato

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzać piekarnik do 180oC. Wyciąć koło z papieru i włożyć go wewnątrz okrągłej blachy. Wlać 5 cm wody w duży rondel i podgrzać. Umieścić gorzką czekoladę i masło w dużej misce żaroodpornej. Włożyć miskę do rondelka. Mieszać aż się rozpuści.

2

Wbić jajko na talerz. Oddzielnie białko, oddzielnie żółtko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier do roztopionego masła i czekolady. Wszystko zmiksować w malakserze. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, nie przestając mieszać. Następnie dodać ubite białka. Mieszać, gotowe wlać do formy i piec w piekarniku.

3

Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Przykryć ciasto folią aluminiową aby nie spaliło się na wierzchu. Włożyć z powrotem na kolejne 15-20 minut. Gotowe wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia na 20 minut. Odkroić nożem ciasto, zdjąć papierowe koło.

4

Do polewy czekoladowej: umieścić czekoladę,śmietanę i syrop klonowy w małym garnuszku. Mieszać wszystkie składniki na małym ogniu aż się roztopią. Łyżką nałożyć polewę na ciasto, rozprowadzić ją po bokach ciasta. Rozmieścić maliny i jagody na środku ciasta.

5

Bon Apetit! :)

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

SKŁADNIKI:

• 150 g gorzkiej czekolady
• 75 g masła
• 30 g mąki
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 4 średniej wielkości jajka
• 100 g cukru pudru
Na polewę:
• 225 g świeżych malin i jagód
• 175 g rozpuszczonej czekolady
• 150 ml śmietany
• 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.