• Sernik truskawkowy z szampanem.

Deser

Sernik truskawkowy z szampanem.

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Przygotowanie biszkoptu.Niezbędne składniki na biszkopt: jaja, cukier, cukier waniliowy, mąkę, stopione masło.W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na jasną, puszystą masę. Ubijamy dotąd ,aby rozpuścił się cukier.Po czym dodajemy schłodzone ,roztopione masło.Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.Do jednolitego połączenia się składników.Na dno formy kładziemy wycięty pergamin ,boki smarujemy masłem.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wlewamy ciasto do formy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy.Niezbędne składniki do nasączania : woda, cukier, herbata, sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem.( ok 2-3 min.) .Ostudzić i dodać pozostałe składniki .Niezbędne składniki do sernika : szampan, sok z cytryny, cukier, jaja, żelatyna, śmietana.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka lekko ubijamy , żeby ich konsystencja była jednolita.Zanurzamy płatki żelatyny w małej ilości wody .Do rozpuszczonej żelatyny wlewamy szampan ,sok z cytryny i połowę cukru ( 100 g) podgrzewamy na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.Uwaga ...nie gotować.Po czym wlewamy cienkim strumieniem żółtka.Nadal podgrzewamy na małym ogniu ,stale mieszając trzepaczką. Nie dopuścić do zagotowania.Uzyskując mieszaninę dość płynnej konsystencji "galaretki." Żelatyna wlewamy do "galaretki"Wszystko wymieszać, ostudzić, ale nie pozwolić na skrzepnięcie. Kiedy mieszanina ostygnie, ubić i dodać śmietanę ..Białka ubijamy na sztywno.Dodajemy pozostały cukier i nadal ubijamy.Ubite białka dajemy do sernika i delikatnie mieszamy.Ciasto nasączamy ponchem.Oczywiście ciasta nie wykładamy z formy.Ponieważ moja forma nie jest wysoka ja wkoło obkładam formę folią aluminiową .Na ciasto wlewamy sernik..Wkładamy do lodówki na 1 godzinę do momentu stężenia.Niezbędne składniki do galaretki: szampan , cukier, żelatyna, sok z cytryny,truskawki.Zanurzamy płatki żelatyny w wodzie. Szampan podgrzewamy z cukrem i sokiem z cytryny, aż cukier się rozpuści (nie gotować) Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia się,po czym wlewamy do szampana.Studzimy.Truskawki myjemy i przekrawamy na połówki.Kładziemy na wierzchu sernika .Na truskawki wlewamy galaretkę.Wkładamy do lodówki na 15 min ,żeby mieć pewność ,ze truskawki nie uniosą się do góry.Po 15 min. wlewamy pozostała galaretkę i wkładamy jeszcze na 4 godziny do stężenia.Smacznego

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Ciasto:
2 jajka
80g cukru
60 g mąki
30 g masła
cukier waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Do nasączania biszkoptu :
50 ml wody
50 ml cukru
50 ml herbaty
kilka kropel soku z cytryny
Biały mus:
250 ml szampana
sok z połowy cytryny
cukier 200 g
2 jajka
żelatyna 10 g
200 ml śmietany 33%
Galaretka:
250 g truskawek
400 ml szampana
cukier 200 g
żelatyna 15 g
sok z połowy cytryny

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.