• Letnia Socca

Danie główne

Letnia Socca

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do 220ºC.

2

Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło " K "

3

W misie robota umieść mąkę z cieciorki i przyprawy. Do suchych składników stopniowo wlewaj letnią wodę mieszając ciasto ( predkość 3) pod koniec dodaj oliwę z oliwek, mieszaj jezcze 60 sekund. Odstaw powstałe ciasto na około 25-30 minut.

4

Na patelnię żeliwną wlej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całym dnie. Patelnię włóż do nagrzanego piekarnika na czas około 10 minut. Wyciągnij ją z piekarnika po upływie czasu (uważaj będzie bardzo gorąca!)

5

Wlej ciasto na patelnię i włóż ją do piekarnika.Piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko zarumienione.

6

Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na wierzchu placka rozsmaruj pesto. Resztę składników (pokrojonych) porozrzucaj po całej powierzchni placka. Jeżeli chcesz, całość posyp jeszcze startym parmezanem.

7

Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a feta delikatnie rozpuści.

8

Wyciągnij soccę i odczekaj chwilę. Pokrój i ciesz się cudownym smakiem!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Składniki na socca:
1 szkl. mąki z ciecierzycy
1 szkl. letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki czubrycy
Dodatki:
pesto z rukoli
garść orzechów włoskich
dwie garści rukoli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki parmezanu startego
ząbek czosnku
sól
pieprz
5-6 pomidorów suszonych w zalewie (odsączonych)
10 wydrylowanych oliwek zielonych
50 g fety do posypania ( dodatkowo można posypać parmezanem)
pieprz i sól

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.