Danie główne
Letnia Socca
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Rozgrzej piekarnik do 220ºC.
2
Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło " K "
3
W misie robota umieść mąkę z cieciorki i przyprawy. Do suchych składników stopniowo wlewaj letnią wodę mieszając ciasto ( predkość 3) pod koniec dodaj oliwę z oliwek, mieszaj jezcze 60 sekund. Odstaw powstałe ciasto na około 25-30 minut.
4
Na patelnię żeliwną wlej oliwę z oliwek i rozprowadź ją po całym dnie. Patelnię włóż do nagrzanego piekarnika na czas około 10 minut. Wyciągnij ją z piekarnika po upływie czasu (uważaj będzie bardzo gorąca!)
5
Wlej ciasto na patelnię i włóż ją do piekarnika.Piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko zarumienione.
6
Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na wierzchu placka rozsmaruj pesto. Resztę składników (pokrojonych) porozrzucaj po całej powierzchni placka. Jeżeli chcesz, całość posyp jeszcze startym parmezanem.
7
Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a feta delikatnie rozpuści.
8
Wyciągnij soccę i odczekaj chwilę. Pokrój i ciesz się cudownym smakiem!