• Torcik Oreo

Deser

Torcik Oreo

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

- wyciskarka do cytrusów

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Składniki na biszkopt:
4 jaja
Szczypta soli
120g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
175g cukru drobnego
Mus czekoladowy:
120g czekolady mlecznej
200ml śmietanki 36%
100g mascarpone
Mus truskawkowy:
400g truskawek
4 łyżeczki żelatyny
100g cukru
300ml śmietanki 36%
Krem maślany:
500g masła 82%
300g cukru pudru
Do nasączenia:
2 cytryny
2 łyżki golden syrop
Drip czekoladowy:
100 g czekolady mlecznej
80ml śmietanki 36%
Do dekoracji ciasteczka oreo

Przepis podstawowy

1

Unieś ramię robota, zamontuj trepaczkę.

W misie robota umieść 4 białka i szczyptę soli, uruchom robot ustawiając prędkość pracy na 6. stopniowo dodawaj cuki łyżka po łyżce. Gdy piana będzie sztywna zmniejsz obroty (predkość 3) następnie dodawaj po jednym żółtku, tylko do momentu wymieszania.

2

Do misy z ubitą piana przesiej połączone ze sobą mąki.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekłądania.
Uruchom robot ustawiając prędkość min mieszaj około 1 minuty.

Biszkopt przeklóż do formy.
Piecz w temperaturze 150 stopni C.przez 35-40 min. Po upieczeniu rzuć biszkoptem o podłogę, aby nie opadl.

2

Mus czekoladowy: Do garnka wlej 200ml smietanki i trzymaj na ogniu do momentu aż będzie gorąca. Wyłącz palniki. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj szpatułka do calkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odłóż do wystygnięcia.

Gdy czekolada będzie miała temperaturę pokojową, przelej ją do misy robota dodaj mascarpone i ubijamy za pomocą mieszadla elastycznego do osiągnięcia gładkiego, gęstego musu.

3

Mus truskawkowy: 4 łyżeczki żelatyny i zalej zimną wodą, odstaw na 10min. do napęcznienia.

W garnku zagotuj truskawki razem z cukrem, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelej truskawki do blendera kielichowego i miksuj z prędkością 4 przez 30 sekund.

Zmiksowane truskawki przelej do garnka i zagotuj. Wyłącz palnik i dodaj żelatynę. Całość wymieszaj i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie wlej śmietanke do misy i ubij z pomocą trzepaczki (prędkość 5) tak aby powstała bgęsta bita śmietanka. Taką śmietankę przekłóż do schłodzonego musu, mieszaj za pomocą szpatułki i odstaw do lodowki do zgęstnienia.

4

Nasączenie:

na ramieniu robota amontuj wyciskarkę do cytysow, uruchom robot (prędkośc 1 lub 2) wyciśnij sok z cytryn, przelej go do miseczki i dodaj golden syrup.

5

Składanie tortu:
Schłodzony biszkopt pokrój na 4 części o grubości 2 cm. Pierwszy blat nasącz ponczem i na całej szerokości pokryj musem czekoladowy. Przykryj go kolejnym biszkoptem. Znów nasączamy i dodaj mus truskawkowy. Ułóż 3 blat biszkoptu , nasącz ponczem i pokryj musem czekoladowym. Ostatni blat biszkoptu nasącz ponczem i połóż na samą górę. Tak przełożony biszkopt odkłóż do schłodzenia na co najmniej 6 godzin do lodówki.

6

W międzyczasie przygotuj krem maślany.
W ramieniu robota umieśc mieszadło elastyczne. Do misy wrzuć masło i cukier puder, ubij na jasny puch ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 3

7

Wyciągnij schłodzony tort z lodówki i obłóż go wcześniej przygotowanym kremem maślanym. Wyrównaj i udekoruj za pomocą, kremu czekoladowego i ciasteczek Oreo.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.