Danie główne
Fettuccine alla puttanesca
- Ryba
- Średni
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- szatkownica
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mąkę, jajka i szczyptę soli umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto za pomocą haka. Jeśli ciasto jest suche, można dodać niewielką ilość wody lub oliwy. Ciasto przykryć folią i dać odpocząć na około pół godziny.
2
Za pomocą wałkownicy do makaronu, rozwałkować ciasto, a następnie pokroić w pasku grubości około 1 cm. Można również użyć wykrojnika do makaronu fettuccine.
3
Zagotować wodę, wrzucić makaron i gotować ok. 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
4
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, za pomocą szatkownicy posiekać czerwoną cebulę i czosnek, i wrzucić na patelnię.
5
Dodać kapary, oliwki, papryczkę chili drobno posiekaną i pokrojone anchois, podsmażyć 1-2 minuty. Dodaj tuńczyka i pomidory z puszki, a także cynamon, sól i pieprz.
6
Podsmażaj 2-3 minuty, dodaj sok z 1 cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj odcedzony makaron i wymieszaj z sosem.