• Fettuccine alla puttanesca

Danie główne

Fettuccine alla puttanesca

  • Ryba
  • Średni
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Mąkę, jajka i szczyptę soli umieścić w misie miksera i wyrobić ciasto za pomocą haka. Jeśli ciasto jest suche, można dodać niewielką ilość wody lub oliwy. Ciasto przykryć folią i dać odpocząć na około pół godziny.

2

Za pomocą wałkownicy do makaronu, rozwałkować ciasto, a następnie pokroić w pasku grubości około 1 cm. Można również użyć wykrojnika do makaronu fettuccine.

3

Zagotować wodę, wrzucić makaron i gotować ok. 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.

4

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, za pomocą szatkownicy posiekać czerwoną cebulę i czosnek, i wrzucić na patelnię.

5

Dodać kapary, oliwki, papryczkę chili drobno posiekaną i pokrojone anchois, podsmażyć 1-2 minuty. Dodaj tuńczyka i pomidory z puszki, a także cynamon, sól i pieprz.

6

Podsmażaj 2-3 minuty, dodaj sok z 1 cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj odcedzony makaron i wymieszaj z sosem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- szatkownica

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

3400 g mąki
3 jajka
szczypta soli
1 średnia czerwona cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki kaparów
15 czarnych lub zielonych oliwek
40 g anchois
1 papryczka chili
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 puszki krojonych pomidorów
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pęczek natki pietruszki
1 cytryna
sól, pieprz

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.