• Mini tartaletki z solonym karmelem i popcornem lub orzeszkami ziemnymi

Deser

Mini tartaletki z solonym karmelem i popcornem lub orzeszkami ziemnymi

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Kruche ciasto: W misce umieścić mąkę, masło, cukier i sól. W ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”. Zagniataj masło z cukrem i solą nastawiając prędkość w pozycji „3”. Wbić jajka. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek (które wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną), dokładnie je wylepiając. Dno ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce.

2

Solony karmel Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć na średnią moc palnika i gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotować dalej, około 5 minut, ale nie mieszając (można jedynie lekko poruszać garnuszkiem trzymając go z uchwyty) do momentu, aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty do bursztynowego. Ściągnąć z palnika. Delikatnie wlać śmietanę (masa zacznie się mocno pienić). Następnie dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić z powrotem na kuchence i gotować około 30 sekund, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

3

Popcorn Na patelnię lub do garnka wlać cienką warstwą oleju. Mocno rozgrzać, wrzucić kukurydzę, przykryć pokrywką. Prażyć kukurydzę, zmniejszając moc palnika w momencie gdy jej ziarenka zaczną się otwierać. Gdy hałas ustanie, oznacza to, że wszystkie ziarna się otworzyły. Wtedy ściągnąć z palnika, odkryć pokrywkę, posolić i wystudzić.

4

Wystudzone tartaletki wypełnić wystudzonym solonym karmelem do wysokości ¾ . Następnie ułożyć kilka uprażonych ziaren popcornu lub orzeszków ziemnych. Nabierając dużą łyżką solony karmel delikatnie oblej udekorowane tartaletki do wierzchu, aby związał usypane dodatki. Wstaw do lodówki na 10 minut. Smacznego

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto – na około 30 tartaletek
• 250 g mąki pszennej
• 100 g masła, zimnego, posiekanego na małe kawałki
• 100 g cukru
• szczypta soli
• 2 jajka, najlepiej w temperaturze pokojowej
Solony karmel:
• 1 szklanka drobnego cukru
• 4 łyżki wody
• 120 ml kremówki 30% lub 36%
• 30 g masła
• duża szczypta soli
Popcorn:
• 50 g. ziarna kukurydzy do popcornu
• 5 łyżek oleju
• Szczypta soli
Orzeszki ziemne

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.