• Czekoladowa kora z owocami

Deser

Czekoladowa kora z owocami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Biszkopt na tortownicę średnicy 24 cm.:
- 6 jaj (Białka osobno)
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietanowa.
- 1l. śmietany kremówki
- 0,5 kg. mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Czekoladowa kora
- 200 g. gorzkiej czekolady
- 100 g. mlecznej czekolady
- 50 g. kremówki
- folia do pieczenia 5 arkuszy o wymiarach ok. 10x30 cm.
Owoce
- przygotuj ulubione owoce i listki mięty.
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny

Przepis podstawowy

1

Biszkopt Umieść białka i sól w misie miksera. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Ubijaj na prędkości „5” do uzyskania sztywnej piany. Zmniejsz prędkość do „2-3” i małymi porcjami dodawaj cukier. Ubijaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodaj żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawaj porcjami wymieszane i przesiane mąki z proszkiem (nie zmieniaj prędkości). Wylej masę na wysłaną pergaminem blaszkę. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut ( do suchego patyczka), w razie potrzeby dodaj 5-10 minut. Wyjmij z piekarnika, wystudź.

2

Masa śmietanowa Umieść wszystkie składniki (kremówka i mascarpone koniecznie schłodzone) misie miksera. W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Ubijaj wstępnie na prędkości „3” przez około minutę, następnie zwiększ prędkość do „5-6” do uzyskania gęstego kremu.

3

Czekoladowa kora Przygotować dwa garnki, tak aby jeden wchodził w drugi. Do większego garnka wlać wodę do połowy jego wysokości i zagotować. Nie zdejmując z palnika dużego garnka, umieścić w nim mniejszy garnek ze śmietaną i pokruszoną czekoladą. W taki sposób rozpuścić czekoladę do uzyskania płynnej masy. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować k 5sztuk prostokątnych grubszych folii o wymiarach 10x30 cm. (np. do pieczenia kurczaka). Dużą łyżką nakładać porcję ostygniętej czekolady i rozsmarować ją na folii w kształt prostokąta na długość od 8 centymetrów, jednocześnie nadając łyżką strukturę kory. Na jednej folii powinno się zmieścić ok. 5-6 elementów. Po zapełnienie folii czekoladową korą ułożyć ją w zamrażalniku na płasko na ok. 10 minut. Potrzebnych będzie ok. 20-25 takich elementów.

4

Wystudzony biszkopt przetnij na 3 lub 4 blaty. Jeden blat ułóż na talerzu, nasącz przygotowanym pączem, część gotowego kremu wyłóż na biszkopt, przykryj kolejnym blatem. Powtarzaj czynność, aż wszystkie blaty biszkoptu będą pokryte kremem (ostatni blat także), boki tortu również trzeba pokryć warstwą kremu. Z pozostałej kremówki uformuj łyżką na górze małe rozetki, na których będą owoce. Schłodzić około 1 godzinę. Schłodzony tort wyjąć z lodówki, z zamrażalnika wyjąć czekoladową korę. Delikatnie zdejmować z folii zamrożone czekoladowe elementy i przyklejać do boków tortu, aż cały obwód tortu będzie zapełniony. Górę udekorować owocami i listkami mięty. Smacznego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.