Deser
Tort naleśnikowy truskawkowo-śmietankowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w misce i zmiksować na gładką masę albo dokładnie wymieszać końcówką do miksowania. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
2
Rozgrzać patelnię najlepiej taką nieprzywierającą. Przed każdym naleśnikiem delikatnie natłuścić masłem. Porcje ciasta wlewać na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron do lekkiego zrumienienia.
3
Truskawki pokroić na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno za pomocą trzepaczki, dodać do niej serek i wymieszać. Jeśli używacie twarogu do dokładnie go rozetrzyjcie na gładką masę z odrobiną śmietany. Można doprawić cukrem pudrem.
4
Na paterze ułożyć 1 naleśnik. Posmarować cienko dżemem, następnie posmarować porcją kremu, położyć plasterki truskawek, przykryć kolejnym naleśnikiem. I tak do wyczerpania się składników. Na wierzchu powinien być naleśnik. U mnie zeszło 8 naleśników. Jeśli jakiś naleśnik wam zostanie można pokroić go na paseczki i zwinąć w rulonik do dekoracji góry. Całość udekorować kawałkami truskawek, miętą, bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Odstawić do lodówki na min 1-2 h