• Domowa chałka

Przystawka

Domowa chałka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W misie robota umieść 1/2 szklanki lekko podgrzaego mleka. Dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Zamontuj mieszadło K, uruchom robot ustawiając prędkość pracy na 3. Masę przelej do wysokiego pojemnika. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.

2

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, do misy wlej całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Ustaw prędkość pracy robota na 5, ucieraj jaja do białości.

2

Masło stop w pozostałym mleku i pozostaw do przestudzenia.

3

Mąkę przesiej do misy robota, wymieszaj z solą, dodaj drożdżowy rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem.
W ramieniu robota zamontuj hak do cista. Wyrabija ciato przez 10-12 minut ustawiając prędkość pracy robota na 2.
Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość

4

Teraz zrób kruszonkę:
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Ucieraj masło z cukrem, i stopniowo dodawaj mąkę aż zrobią się grudki.

5

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, jeszcze chwilę , a następnie podziel na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
Z każdej części uformuj wałek i zapleć z nich 2 warkocze.
Następnie przełóż na wyłożoną papierem blachę, posmaruj ubitym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki
Chałka:
4 szklanki mąki tortowej
0,5 kostki drożdży (50g)
2 jajka
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
4 łyżki masła
szczypta soli
+jajko do posmarowania ciasta
Kruszonka:
4 łyżeczkii masła
3 łyżki cukru
ok. 0,5 szkl. mąki- w zależności od tego ile się wgniecie

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.