Przystawka
Domowa chałka
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie robota umieść 1/2 szklanki lekko podgrzaego mleka. Dodaj drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
Zamontuj mieszadło K, uruchom robot ustawiając prędkość pracy na 3. Masę przelej do wysokiego pojemnika. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. W tym czasie utrzeć całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru do białości.
2
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, do misy wlej całe jajka z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Ustaw prędkość pracy robota na 5, ucieraj jaja do białości.
2
Masło stop w pozostałym mleku i pozostaw do przestudzenia.
3
Mąkę przesiej do misy robota, wymieszaj z solą, dodaj drożdżowy rozczyn, ubite jajka i mleko z masłem.
W ramieniu robota zamontuj hak do cista. Wyrabija ciato przez 10-12 minut ustawiając prędkość pracy robota na 1.
Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
4
Teraz zrób kruszonkę:
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Ucieraj masło z cukrem, i stopniowo dodawaj mąkę aż zrobią się grudki.
5
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, jeszcze chwilę , a następnie podziel na pół, a każdą połówkę jeszcze na 3 części.
Z każdej części uformuj wałek i zapleć z nich 2 warkocze.
Następnie przełóż na wyłożoną papierem blachę, posmaruj ubitym jajkiem i posyp kruszonką.
Piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.